Een "hersentransplantatie" zou depressie kunnen genezen: het geval van een vrouw

Janine image
door Janine

13 Oktober 2021

Een "hersentransplantatie" zou depressie kunnen genezen: het geval van een vrouw
Advertisement

Hoe kun je een depressie bestrijden? Deze psychische stoornis kan ook grote gevolgen hebben voor de lichamelijke gezondheid en deze aandoening kan niet alleen belemmerend, maar ook blijvend worden. Onderzoekers over de hele wereld werken aan een mogelijke remedie, maar tot nu toe zijn alle behandelingsopties tevergeefs gebleken en de depressie - in sommige gevallen - ongelooflijk resistent. Onderzoekers hebben ontdekt dat ongeveer een derde van de mensen met een depressie niet op de behandeling reageert. Kortom, er zijn geen echt effectieve medicijnen tegen depressie, hoewel sommige de symptomen kunnen verlichten en tijdelijk welzijn kunnen garanderen.

via NY Times

Advertisement
Dmitry Schemelev Unsplash

Dmitry Schemelev Unsplash

Het geval van een vrouw kan het lot van veel mensen veranderen. Sarah is een 36-jarige vrouw die al sinds haar kindertijd lijdt aan een ernstige, therapieresistente depressie. Ze had alle hoop verloren en was ervan overtuigd dat ze gedoemd was in deze staat van eeuwige malaise te leven. Een nieuwe operatie heeft echter het leven van Sarah veranderd en heeft hoop gegeven aan degenen die - net als zij - ervan overtuigd zijn dat ze die niet hebben: het is een "hersenpacemaker" die op maat is ontworpen. Sarah, die zich ervan bewust was niets meer te verliezen te hebben, onderging een experiment en werd een casestudy. Sterker nog, ze zei: "Ik zat op het randje". "Ik was zwaar depressief. Ik kon zo niet doorgaan.”

Advertisement
UC San Francisco/Youtube

UC San Francisco/Youtube

De studie werd geleid door een team van neurowetenschappers van de Universiteit van San Francisco in Californië. Het doel van het onderzoek is om hersenstimulatie-methoden te bestuderen, die de symptomen - fysieke en mentale - van depressie kunnen helpen verlichten. Het is niet de eerste keer dat een apparaat in de hersenen wordt geïmplanteerd: hersenstimulatie-experimenten zijn met succes uitgevoerd om andere aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en epilepsie, te behandelen. Depressie is echter een complexere pathologie dan de bovengenoemde en tot dusver hebben de resultaten van stimulatie om depressie te genezen niet de gewenste resultaten opgeleverd.

De onderzoekers brachten echter enkele wijzigingen aan: ze pasten niet dezelfde hersenstimulatie-behandeling toe bij alle patiënten, maar ze volgden het handmatig en werkten aan de punten waar depressie verscheen in Sarah's hersenen. Een onderzoeker zei: "We hebben precisiemedicijnen ontwikkeld die de therapieresistente depressie van onze patiënt met succes hebben beheerd door de circuits in haar hersenen te identificeren en te moduleren die uniek geassocieerd zijn met haar symptomen." Een zaak die een groot keerpunt zou kunnen betekenen op medisch en psychiatrisch gebied.

Advertisement