Leven mannen langer dan vrouwen? Het antwoord van de onderzoekers laat er geen twijfel over bestaan

Janine image
door Janine

15 September 2022

Leven mannen langer dan vrouwen? Het antwoord van de onderzoekers laat er geen twijfel over bestaan
Advertisement

In de afgelopen eeuwen is de levensverwachting bij de geboorte aanzienlijk toegenomen, vooral dankzij betere hygiënische omstandigheden en technologische en wetenschappelijke ontdekkingen. Wat niet is veranderd, is het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben namelijk altijd langer geleefd dan mannen.

Een Deens onderzoek heeft deze overtuiging echter omvergeworpen en laat zien dat mannen tegenwoordig langer zouden leven dan hun echtgenotes. Laten we de studie in detail bekijken.

via Healthline

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Uit een recent Deens onderzoek blijkt dat vrouwen niet altijd langer leven dan mannen. "Er is een percentage mannen dat ook een grote kans heeft om langer te leven dan vrouwen. Deze nuances worden nog interessanter als we kijken naar subpopulaties op basis van opleiding en burgerlijke staat", zegt onderzoeker Jesus-Adrian Alvarez, die aan het hoofd van het onderzoek staat. Volgens de statistieken hebben gemiddeld een of twee op de vier mannen sinds 1850 gemiddeld langer geleefd dan vrouwen en de studie heeft nu de variabelen geïdentificeerd die deze toename van de levensduur bepalen: het opleidingsniveau en de burgerlijke staat.

Kortom, gehuwde, afgestudeerde mannen leven gemiddeld langer dan ongehuwde vrouwen met een diploma van het hoger onderwijs.

Advertisement
Pexels

Pexels

De studie analyseerde 200 jaar aan gegevens over de levensduur en maakte een onderscheid tussen levensverwachting en geleefde jaren. Het resultaat is volgens Alvarez niet in tegenspraak met het feit dat vrouwen langer leven, maar "beschrijft de verschillende nuances, waaruit blijkt dat de verschillen niet zo drastisch zijn als weergegeven in termen van levensverwachting".

Wat leert deze studie ons? Ongetwijfeld dat mannen harder zouden moeten werken om hun levensduur te verbeteren, zonder het als een voldongen feit te accepteren; dit is de mening van Dr. Danine Fruge, directrice van het Pritikin Longevity Center in Miami, in Florida. “Mensen zijn geen statistieken. Het zijn individuen”, zei Fruge. "Ik heb mensen gezien die de statistieken volledig hebben omgekeerd vanwege de veranderingen die ze in hun leven hebben aangebracht.

Pexels

Pexels

Maar wat hebben afstuderen en trouwen ermee te maken? Een hoger opleidingsniveau stelt mannen volgens experts in staat om bewustere en beter geïnformeerde keuzes te maken over hun levensstijl. Bovendien biedt het huwelijk een reeks voordelen vanuit het oogpunt van sociale connecties, die over het algemeen leiden tot een grotere staat van welzijn.

Nu is het aan mannen om zich in te zetten om vrouwen te overtreffen, wat vind jij hiervan?

Advertisement