Onderzoeksteam heeft een manier ontdekt om uitgevallen tanden terug te laten groeien

Janine image
door Janine

22 Mei 2023

Onderzoeksteam heeft een manier ontdekt om uitgevallen tanden terug te laten groeien
Advertisement

Door de jaren heen kunnen onze tanden ons in de steek laten: kunstgebitten en implantaten, na problemen van een andere aard of de onvermijdelijke achteruitgang, worden de enige mogelijke oplossingen om het ongemak te verhelpen. Althans, zo is het tot nu toe: een team van onderzoekers lijkt een ongekende remedie te hebben gevonden, in staat om tanden weer te laten groeien waar een lelijk gat in het gebit is ontstaan. Laten we eens kijken hoe.

via ScienceAdvance

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Een antilichaam dat de groei van uitgevallen tanden kan stimuleren, zou het mogelijk kunnen maken definitief afscheid te nemen van een kunstgebit. Door de werking van het USAG-1-gen te remmen, bevordert het antilichaam de toename van sommige groeifactoren en kan het worden gebruikt voor de regeneratie van een nieuw stel witte en gezonde tanden. Een groep onderzoekers, die hun resultaten publiceerde, legde uit hoe ze erin slaagden ratten genetisch te modificeren om tandveroudering te veroorzaken, een aandoening waarbij deze laatsten zich niet ontwikkelt.

Een injectie van het USAG-1-antilichaam in genetisch gemodificeerde muizen resulteerde in een normale tandontwikkeling bij hun nakomelingen. Bovendien genereerde de toediening in gezonde exemplaren de groei van een totaal nieuwe tand. Het idee van het team om zich op dit gen te richten, kwam voort uit het vermogen om twee moleculen te remmen, BMP en Wnt genaamd, die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het gebit, maar niet alleen: ze zijn in feite ook betrokken bij de groei van vele andere organen en het ingrijpen daarop kan ernstige bijwerkingen veroorzaken.

De experimenten waren gericht op het testen van een reeks verschillende monoklonale antilichamen, die in staat zijn om het vermogen van het USAG-1-gen om met beide moleculen te interageren te veranderen, maar die exemplaren kreeg die met ernstige problemen zijn geboren. Na talloze pogingen vonden de onderzoekers het antilichaam dat erin slaagde te voorkomen dat het gen zich aan het BMP-molecuul zou binden, zonder echter Wnt te beïnvloeden.

Op deze manier zijn ze erin geslaagd de ontwikkeling en groei van tanden te stimuleren zonder bijwerkingen te veroorzaken. Gezien dit resultaat kwamen ze tot de conclusie dat USAG-1 tandgroei voorkomt door zich te binden aan BMP, waardoor de activiteit ervan wordt geremd. "We wisten dat het onderdrukken van USAG-1 de tandgroei ten goede komt. Wat we niet wisten, was of het voldoende zou zijn", legt Katsu Takahashi, auteur van het onderzoek, uit.

Deze techniek is zeker niet klaar om op mensen te worden toegepast, maar er zijn experimenten met fretten voortgezet, dieren die zijn uitgerust met gebitsmodellen die vergelijkbaar zijn met die van ons, met melktanden die vervolgens worden vervangen door volwassen tanden. Nogmaals, de tests resulteerden in het ontstaan van een hele, gezonde tand. Het experiment zal zich uitbreiden naar andere zoogdiersoorten voordat het op mensen wordt getest, maar de vooruitzichten lijken de hypothese te bevestigen dat het ook voor ons zou kunnen werken. Wat vind je van deze interessante ontdekking?

Advertisement