De hersenen van de honden van vandaag zijn veel groter dan die van hun voorouders: dit is waarom

Janine image
door Janine

25 Juni 2023

De hersenen van de honden van vandaag zijn veel groter dan die van hun voorouders: dit is waarom
Advertisement

Het verstrijken van de tijd verandert alles, zelfs wat we denken is nooit, op de een of andere manier, hetzelfde. Dat realiseren we ons wanneer we in aanraking komen met onderzoeken, zoals degene waarover we je nu gaan vertellen, dat licht heeft geworpen op een interessant aspect van wezens die we allemaal gewend zijn dagelijks in de buurt te hebben: honden.

Als je denkt dat onze viervoeters altijd zijn geweest zoals je ze nu ziet, dan heb je het helemaal mis, want het onderzoeksteam in kwestie onderzocht de overeenkomsten en verschillen tussen de honden van vandaag en oudere rassen, met name gericht op de grootte van hun hersenen. Laten we eens nader bekijken wat ze hebben ontdekt.

via ELTE Institute of Biology

Advertisement
Mr Bungle/Wikimedia - Not the actual photo

Mr Bungle/Wikimedia - Not the actual photo

"Moderne" hondenrassen hebben grotere hersenen dan die van vroeger: dit is kort gezegd het resultaat van het onderzoek door een team van Zweedse en Hongaarse geleerden. Hoe kon dit gebeuren? Er zijn veel factoren, en de belangrijkste zijn verstedelijking en de aanwezigheid van een complexere sociale omgeving die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Maar dat is nog niet alles.

Ook de specifieke taken die elk hondenras elke dag moet uitvoeren, kunnen de hersengrootte beïnvloeden, waardoor discrepanties en verschillen ontstaan ​​die volgens de onderzoekers niet te verwaarlozen zijn. "Verschillende hondenrassen leven in verschillende niveaus van sociale complexiteit en voeren complexe taken uit die een grotere hersencapaciteit vereisen", zegt Niclas Kolm van de Universiteit van Stockholm. “Daarom veronderstellen we dat selectiedruk op de hersenen kan variëren binnen de hondensoort, en kunnen we verschillen in hersengrootte tussen rassen vinden op basis van de taken die ze uitvoeren of hun genetische afstand tot wolven."

Advertisement
ELTE Institute of Biology

ELTE Institute of Biology

De honden van vandaag staan ​​dus ver af van hun "voorouders", wat getuigt van hoe de activiteiten van de mens erin geslaagd zijn om ook een impact te hebben op de evolutie van dieren die hem bijzonder dierbaar zijn en dicht bij hem staan, geleidelijk meer en meer gedomesticeerd en soms verwijderd van de wildere levensstijl die ze vele jaren geleden hadden.

"De resultaten tonen aan dat het fokken van moderne hondenrassen gepaard ging met een toename van de hersenomvang - zegt Enikő Kubinyi, een andere onderzoeker die bij het onderzoek betrokken was - in vergelijking met oude rassen. We konden het niet verklaren op basis van de taken of kenmerken van de levensgeschiedenis van de rassen, dus we kunnen alleen maar speculeren dat de complexere sociale omgeving, verstedelijking en aanpassing aan meer regels en verwachtingen deze verandering hebben veroorzaakt, die alle moderne rassen treft."

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Kortom: door de eeuwen heen zijn honden steeds meer "gehumaniseerd", en dit belangrijke onderzoek heeft dit getheoretiseerd door middel van vergelijkingen, analyses en verzamelde gegevens. Had je enig idee van deze kenmerken van je trouwe viervoeter?

Advertisement