Haat je je opgenomen stem? Daarom klinkt het voor jou anders als je het in vocale berichten hoort

Janine image
door Janine

26 Juli 2023

Haat je je opgenomen stem? Daarom klinkt het voor jou anders als je het in vocale berichten hoort
Advertisement

Iedereen stelt zich dagelijks vragen, voor de een is er een antwoord, voor de ander is de oplossing vinden erg complex. Vroeger, als je jezelf een vraag stelde, was het vinden van een antwoord erg complex, je moest bijna uitsluitend naar de encyclopedie verwijzen, maar niet iedereen had er een. Om deze reden werd het essentieel om naar de bibliotheek te gaan, of constant te blijven twijfelen. Technologische ontwikkeling, het ontstaan ​​van computers en zoekmachines hebben het mogelijk gemaakt om alle twijfels die in de geest opkomen weg te nemen. Je tikt gewoon je vraag in op Google en binnen enkele ogenblikken heb je het antwoord.

via The Conversation

Advertisement
Pexels

Pexels

Niet iedereen heeft echter de bereidheid om direct op onderzoek uit te gaan, waardoor veel vragen onopgelost blijven. Een vraag die veel mensen zich afvragen, is waarom je je eigen stem niet kunt herkennen. Dankzij technologie is het veel gemakkelijker om de motivatie te begrijpen.

Wanneer we spreken, is de stem die we horen heel anders dan wat anderen horen, maar iets wat veel vaker voorkomt, is dat je jezelf niet herkent wanneer je je opname hoort. Heel vaak houden we niet eens van de toon die we horen. Dit alles is gekoppeld aan specifieke motivaties, zowel fysiek als psychologisch.

Advertisement
Flickr

Flickr

Wanneer we het geluid van onze eigen stem horen terwijl we spreken, nemen onze hersenen het op een andere manier waar dan wanneer we het geregistreerd horen. Sprekend wordt de toon in feite naar de hersenen gestuurd, zowel extern, dankzij de overdracht van de lucht, als intern, door de resonantie van de botten. Deze laatste spelen een fundamentele rol, want als we naar het geluid luisteren, lijkt onze stem ons verstoken van lage frequenties, die de neiging hebben te verdwijnen tijdens transmissie via de lucht. Onze stem klinkt dus "vreemd" voor ons, heel anders dan we hadden verwacht. Op dit moment komt de psyche in het spel.

Pexels

Pexels

Het psychologische aspect speelt op dit punt een rol, gekoppeld aan een effect van vervreemding. Luisterend naar onze stem kunnen we deze niet herkennen, om de hierboven uiteengezette redenen, en daarom ontstaat er een gevoel van ergernis in ons. "We klinken scherper dan we denken - legt Silke Paulmann uit, psycholoog aan de Universiteit van Essex - onze stem vertegenwoordigt onze identiteit en als we naar onszelf luisteren, lijkt het ons dat we niet echt zijn wie we denken dat we zijn".

Dit is de reden waarom veel mensen terughoudend zijn om vocale berichten te sturen: omdat ze een hekel hebben aan hoe hun eigen opgenomen stem klinkt! Nu je de redenen kent, kun je wat moeite doen en negeren hoe het voor je lijkt. Het gaat erom dat de boodschap luid en duidelijk aankomt bij de ontvanger. Spraakberichten zijn een erg handig hulpmiddel wanneer je niet de mogelijkheid hebt om te schrijven of wanneer je meer in contact wilt komen met de gesprekspartner dan je alleen met tekstberichten kunt doen. Dus gebruik spraakberichten, het maakt niet uit of de stem mooi of lelijk lijkt!

Advertisement