Dit hotel met 10.000 kamers heeft al meer dan 80 jaar geen klant meer gehad: dit is waarom

Janine image
door Janine

21 Juli 2023

Dit hotel met 10.000 kamers heeft al meer dan 80 jaar geen klant meer gehad: dit is waarom
Advertisement

Hoe is het mogelijk dat een enorm hotel, gelegen op een prachtig eiland aan zee, al meer dan zeventig jaar geen gast ontvangt? En toch is er een hotelstructuur die dit lot heeft gehad, ondanks zijn kolossale aspect. Laten we eens kijken waarom.

via Amusingplanet

Advertisement
Steffen Löwe/Wikimedia commons

Steffen Löwe/Wikimedia commons

Het hotel waar we het over hebben is gelegen in de gemeente Binz op het Duitse eiland Rügen in de Oostzee. Dit is niet zomaar een hotel, maar een van de grootste ooit gebouwd ter wereld. Vlakbij het strand gelegen, bestaat de structuur uit niet minder dan tienduizend kamers, die echter nog nooit een enkele klant hebben gehad. Waarom niet?

De grootte van dit hotel is echt indrukwekkend, maar toch heeft niemand het ooit bezocht. In meer dan tachtig jaar heeft zelfs geen enkele gast de beslist ruime kamers betreden en bekeken.

Advertisement

De gang van een van de gebouwen, Nordflügel

De gang van een van de gebouwen, Nordflügel

Wikimedia commons

Het immense beach resort staat bekend als de “Kolos van Prora" of kortweg "Prora", maar zijn majestueusiteit was niet genoeg om toeristen aan te trekken. Dit is de reden.

De staat waarin Prora verkeerde

De staat waarin Prora verkeerde

Wusel007/Wikimedia commons

Het bouwwerk werd tussen 1936 en 1939 gebouwd door de nazi's, op bevel van Hitler, om het als propagandamiddel te gebruiken. Tegelijkertijd bereidde de Führer zich echter voor op de oorlog, en daarom is het hotel nooit voltooid.

De constructie had de meeste bouwbedrijven van het Reich in dienst genomen, met 9.000 arbeiders aan het werk, die vervolgens wapens fabriceerden voor de Tweede Wereldoorlog. Prora zou een theater en een bioscoop, meerdere zwembaden en een festivalzaal moeten huisvesten.

Prora na de verbouwing van 2019

Prora na de verbouwing van 2019

Lappländer/Wikimedia commons

Tijdens de geallieerde bombardementen vonden veel mensen hun toevlucht in het gebouw, dat na de oorlog werd gebruikt als militaire voorpost voor het Oost-Duitse leger.

Na de hereniging van het land in 1990 bleef het enorme gebouw verlaten.

Ralf Roletschek/Wikimedia commons

Ralf Roletschek/Wikimedia commons

Het lot was echter voorbestemd om te veranderen, althans gedeeltelijk: hoewel het grotendeels verlaten is gebleven, zijn er in de buurt een disco en een klein museum gebouwd.

Veel investeerders hebben belangstelling getoond voor het kolossale gebouw en het is onlangs gekocht door een bedrijf dat aan de renovatie is begonnen. Tegenwoordig wordt het complex van Prora eindelijk gebruikt voor zijn oorspronkelijke doel: toeristen naar een van de mooiste en weinig bekende stranden van Europa brengen.

Na de renovatie werden veel van de appartementen verkocht als zomerhuis aan particuliere investeerders, maar ook als decor voor een misdaadserie.

Kende je dit bouwwerk en waarom het nooit het daglicht had gezien?

Advertisement