Pythagoras vond een beker uit waarmee dronkaards konden worden ontmaskerd: zo werkte het

Janine image
door Janine

23 Juli 2023

Pythagoras vond een beker uit waarmee dronkaards konden worden ontmaskerd: zo werkte het
Advertisement

Wanneer iemand wordt gevraagd wie de eerste pre-socratische filosoof is die ze zich herinneren, twijfelen de meeste mensen niet en antwoorden onmiddellijk Pythagoras. Deze geleerde is vooral beroemd geworden door zijn stelling, die duizenden studenten elk jaar moeten leren.

Velen beschouwen hem als een echt en zeer serieus genie dat altijd bezig was met studeren, maar weinigen weten dat hij naast wiskundige, politicus, wetenschapper, astronoom en thaumaturg ook een uitvinder van mooie voorwerpen was. In feite is de beker van Pythagoras uit zijn geest ontstaan. Wat is het?

via Wikipedia

Advertisement
Annielogue/Wikimedia Commons

Annielogue/Wikimedia Commons

Deze bijzondere beker met een extravagante en ongewone vorm wordt ook wel de “beker der gerechtigheid” genoemd. Deze beker kan met elke vloeistof worden gevuld, maar het wordt essentieel om een ​​bepaalde rand niet te overschrijden. Want anders loop je het risico helemaal niet te drinken.

Maar bovenal is het op deze manier mogelijk om dronkaards te ontmaskeren, die nooit tevreden zijn met drinken. Deze specifieke beker heeft een uitsteeksel aan de binnenkant, een soort kegel met een klein gaatje aan de basis, rechtstreeks verbonden met een soort afvoerkanaaltje.

Advertisement
Nevit Dilmen/Wikimedia Commons

Nevit Dilmen/Wikimedia Commons

Wie te veel van een drank inschenkt van, drinkt misschien helemaal niks, want op het moment dat het over de rand komt, loopt de beker helemaal leeg. De dorstige persoon die hoopte meer te hebben, zal merken dat hij geen druppel meer heeft, en wordt bovendien helemaal nat!

M Todorovic/Wikimedia Commons

M Todorovic/Wikimedia Commons

Er wordt gezegd dat deze beker is uitgevonden door Pythagoras om de mensen van Samos, het eiland waar hij geboren is, een lesje te leren. Het is zelfs waarschijnlijk dat hij het heeft uitgevonden tijdens de werken voor de watervoorziening van het Griekse eiland om de consumptie van wijn door de arbeiders tijdens de werkuren te beperken. Deze beker lijkt echter niet in Griekenland te zijn gebleven, maar heeft ook de Romeinen bereikt.

Kende je de beker van Pythagoras?

Advertisement