Vroeger bestond de bijzondere gewoonte om uitsluitend jongens roze te kleden in tegenstelling tot nu

door Skip

06 September 2023

Vroeger bestond de bijzondere gewoonte om uitsluitend jongens roze te kleden in tegenstelling tot nu
Advertisement

Het is geen mysterie dat de kleur roze overwegend het symbool is voor het vrouwelijke geslacht. Het is bijvoorbeeld een gewoonte om op de wieg van pasgeborenen iets roze te plaatsen om te laten zien dat het een meisje is. Dus meisjes worden aangeduid met roze en jongens met blauw. Maar dit is niet altijd zo geweest.

Het was zelfs compleet het tegenovergestelde. Historisch gezien werd roze niet altijd gekoppeld aan het vrouwelijke geslacht. Wat zijn deze redenen geweest waarom dit gemeengoed is geworden? En wanneer gebeurde dit? Laten we dat eens gaan onderzoeken.

via Britannica

Advertisement

Wit, de kleur voor iedereen

Wit, de kleur voor iedereen

JillWellington/Pixabay

Conventies hebben altijd bestaan om het leven er een beetje makkelijker op te maken en omdat het zo makkelijker is onderscheid te maken. Het ding is met deze conventies dat ze niet altijd hetzelfde zijn geweest. Een aantal van deze conventies zijn door de tijd behoorlijk veranderd. En een daarvan was de kleur roze. Wist je bijvoorbeeld dat in de jaren 20 de grootste Amerikaanse winkelketens jongenskleding aanbood in rozetinten?

Voor de duidelijkheid:roze was juist de aanbevolen kleur voor jongetjes en werd blauw als meer geschikt gezien voor meisjes. En dit alles kende zijn eigen logica; als je bedenkt dat roze een intense en felle kleur is dat schijnbaar geschikter voor jongens is omdat die bekendstaan om hun meer uitbundige karakter. Aan de andere kant is een pastelkleur (denk bijvoorbeeld aan blauwe ogen) niet zo'n intense en juist zachte kleur en werd het toen in die tijd beschouwd als iets wat meisjes moesten dragen.

Maar als we nog even een klein stukje teruggaan in de tijd. Kinderen werden nog vóór de jaren 20 in kleding gestoken die gewoon wit was! Dit omdat hier gemakkelijker vlekken uit konden worden verwijderd. Maar waardoor is roze dan zo populair en gewild geworden?

Advertisement

Een speelpop, een icoon, als kleur van een geslacht

Een speelpop, een icoon, als kleur van een geslacht

Freepik

Een aanzienlijke verandering vond plaats na de Tweede Wereldoorlog. Uitgaande van het onderzoek van modehistorica Jo Paoletti en tevens auteur van het boek "Pink and Blue" ging kinderkleding, met de enorme welvaartstoename in die jaren, een weerspiegeling zijn van mode voor volwassenen.

En in diezelfde periode verspreidde de populariteit zich van de Barbiepop en had deze een enorm succes onder meisjes. Iedereen wou er graag eentje hebben. Barbie, een icoon, "kleurde met roze" de dromen en wensen in van kleine meisjes. Deze gebeurtenis is bepalend geweest, waardoor roze de gevestigde kleur werd die bij meisjes is gaan horen.

Volgens de analyse van Paoletti is het pas recentelijk dat maatschappelijke druk is afgenomen en dat jongere generaties er veel meer voor openstaan om de kleurkeuze roze los te zien van geslacht. Roze dragen is niet alleen meer een keuze die alleen vrouwen mogen maken: sterker nog, voor mannen komt er steeds meer roze kleding beschikbaar vanuit de modewereld.

Dit is het bewijs ervan hoe gebruiken en en gewoontes sterk beïnvloed kunnen worden door meerdere factoren, met name door de modewereld: dat wat we nu vreemd vinden of juist "relevant" zou dat morgen al niet meer kunnen zijn. Het is beter om te proberen persoonlijk te groeien en een open mind te houden.

Advertisement