Egyptisch blauw: het eerste synthetische pigment dat in de geschiedenis is geproduceerd en daarna is vergeten

Janine image
door Janine

18 Juli 2021

Egyptisch blauw: het eerste synthetische pigment dat in de geschiedenis is geproduceerd en daarna is vergeten
Advertisement

Heb je er ooit over nagedacht wat de oorsprong van kleuren is? Er zijn er die gemakkelijk in de natuur te vinden zijn en die worden verkregen door verschillende kleuren te combineren: met blauw verandert de situatie. Het is moeilijk te vinden in de natuur en als primaire kleur kan het niet worden verkregen door andere kleuren te combineren. Maar de Egyptenaren vonden een oplossing en produceerden het eerste synthetische pigment in de geschiedenis. Egyptisch blauw, ook bekend als calcium- en kopersilicaat, is een synthetisch anorganisch pigment en wordt beschouwd als een van de eerste kunstmatige pigmenten die door de mens zijn gebruikt. Het kwam bijna gelijktijdig voor in Egypte, Kreta en Mesopotamië - hoewel de oorsprong nog steeds Egyptisch lijkt: het oudste exemplaar van dit pigment dateert van ongeveer 5000 jaar geleden en werd gevonden in een schilderij dat dateert uit het bewind van Ka-Sen, de laatste farao van de eerste dynastie.

via insidescience

FK1954/Wikipedia

FK1954/Wikipedia

Blauw was in het Egyptische geloof de kleur van de lucht en het universum. Het werd ook geassocieerd met water en de Nijl, dus blauw was niet alleen een kleur, maar symboliseerde het leven, vruchtbaarheid en wedergeboorte. Maar zoals we eerder al zeiden, was blauw moeilijk te vinden in de natuur: het werd alleen gevonden in lapis lazuli, een halfedelsteen met een intense kleur. Dit kon fijngemalen worden, maar werd, als luxeartikel, nauwelijks bewerkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Egyptenaren probeerden een synthetisch pigment te produceren dat zou kunnen lijken op de kleur van lapis lazuli.

Advertisement
Sailko/Wikipedia

Sailko/Wikipedia

Egyptisch blauw wordt verkregen door silica, malachiet, calciumcarbonaat en natriumcarbonaat te verhitten: deze mineralen werden in een oven gekookt bij temperaturen tussen 800 en 900 graden Celsius. De verkregen kleur werd overvloedig gebruikt als pigment in de schilderkunst en is te vinden op beelden, grafschilderingen en sarcofagen, in zijn lichtere of donkere tint: de blauwe kleur is namelijk afkomstig van een van de hoofdbestanddelen van het pigment, het koper.

The Yorck Project/Wikimedia Commons

The Yorck Project/Wikimedia Commons

De kleur kan lichter of intenser en donkerder zijn, afhankelijk van de verwerking die van het pigment is gemaakt: als dit grof wordt gemalen, zal het geproduceerde blauw intenser en donkerder zijn, als het in plaats daarvan fijn wordt gemalen, zal de kleur lichter en bleker zijn. De productie van deze kleur verspreidde zich vervolgens ook buiten Egypte: de aanwezigheid ervan werd ontdekt in tal van Griekse en Romeinse voorwerpen, maar aan het einde van de Romeinse tijd werd de productiemethode bijna vergeten en vervolgens herontdekt in de 19e eeuw.

Advertisement