Waarom zijn munten cirkelvormig? Dat heb je jezelf nog nooit eerder afgevraagd

Janine image
door Janine

22 Augustus 2023

Waarom zijn munten cirkelvormig? Dat heb je jezelf nog nooit eerder afgevraagd
Advertisement

Er zijn verschillende eeuwen verstreken sinds we van ruilhandel zijn overgegaan op de uitwisseling van goederen en diensten door middel van het gebruik van geld. Natuurlijk zijn veel valuta in de loop van de tijd veranderd, hun waarde, de manier waarop ze geslagen worden en zelfs de gebruikte metalen. Ooit waren er helemaal geen papieren bankbiljetten. Maar munten, die zijn er vrijwel altijd geweest.

En het meest merkwaardige is dat ze grotendeels cirkelvormig waren. Heb je je ooit afgevraagd waarom er altijd met munten van deze vorm zijn geweest? Laten we het samen uitzoeken.

via Bullionmax

www.slon.pics/Freepik

www.slon.pics/Freepik

Munten verschenen voor het eerst in Klein-Azië in de 7e eeuw voor Christus. De eersten die ze ontwierpen en realiseerden waren de Grieken van Ionië, destijds onder leiding van de koning van Lydië. Aanvankelijk werd een natuurlijke legering gebruikt: elektrum. Het eerste monetaire systeem kan in plaats daarvan worden toegeschreven aan de koning van Lydië, Croesus, rond 560 voor Christus. Een systeem dat bestond uit een “bimetaal” smeedwerk waarbij munten niet langer alleen in elektrum maar ook in zilver en goud waren.

Er werden twee mallen gebruikt waarin de te graveren tekens of afbeeldingen werden gesneden. Vervolgens werd een stuk metaal tussen de twee mallen geplaatst en begon het hameren met kracht op de bovenste mal om het bovengenoemde metaal te vormen en vorm te geven. Door te worden "geslagen" had het metaal de neiging te vervormen en een "ronde" vorm aan te nemen die leven gaf aan wat spoedig een toekomstige munt zou worden.

In theorie had elke smid of "metaalbewerker" mallen met een andere vorm kunnen gebruiken. Toch is dit in de hele geschiedenis vrijwel nooit gebeurd. Waarom niet?

Advertisement
James St. John/Flickr

James St. John/Flickr

Ronde mallen waren zeker gemakkelijker om mee te werken, omdat ze geen "uitgelijnde assen" vereisten in vergelijking met mallen met andere vormen. Kortom, het was een minder moeilijke klus die minder precisie vereiste en tegelijkertijd uitstekende resultaten garandeerde. Maar de kwestie van de praktische haalbaarheid heeft nog steeds een behoorlijk lange geschiedenis.

In feite had de concentrische vorm nog vele andere voordelen: het vermeed bijvoorbeeld het "scheren" van de munt zelf, dat wil zeggen, het verhinderde dat kwaadwillenden randen van voorwerpen "vijlden" die - zoals we eerder zeiden - voornamelijk waren samengesteld uit edele metalen. Om deze frauduleuze praktijk te voorkomen, werd later "kartelranden op de afgeronde randen toegevoegd. Maar er is meer.

Munten met een andere vorm zouden onvermijdelijk aan grotere slijtage onderhevig zijn geweest: hoeken en randen zouden bot zijn geworden en bovendien zou er gevaar voor letsel zijn geweest bij het hanteren ervan. Tenslotte waren ronde munten gemakkelijker in massa te produceren. Wist je dit allemaal?

Source:

Freepik

 

Advertisement