x
Kasteel te koop zonder aangegeven prijs:…
“Het huis van de duivel”: het geheel zwarte huis dat de buurtbewoners intimideert Val je in slaap voor de tv? Je zou je hersenen kunnen kwetsen: dat beweert een studie

Kasteel te koop zonder aangegeven prijs: de geest die er rondwaart zou bij de aankoop inbegrepen zijn

05 Februari 2022 • Door Janine
1.619
Advertisement

Wie wil er nu niet wonen in een luxe kasteel, met mooie en grote kamers, lange gangen met een koninklijke uitstraling en omgeven door groen? Het lijkt een onbereikbare wens en voorbestemd om in sprookjes te blijven, maar het is misschien niet zo: als we je zouden vertellen dat het mogelijk is om er een te kopen, volledig gemeubileerd en met een droomaspect, maar met slechts één "klein" defect, wat zou dan je eerste gedachte zijn?

Als je benieuwd bent waar we het over hebben, vertellen we je het verhaal van Earlshall Castle, het statige huis dat te koop staat in Schotland.


Earlshall Castle

Het kasteel, dat een oppervlakte van in totaal ongeveer 53 hectare beslaat en geen officiële verkoopprijs heeft, omvat acht ontvangstruimten, tien slaapkamers, zes badkamers, twee kleedkamers, drie buitenhuisjes, vijf autogarages en een grote omheinde tuin. De granieten schouw in de grote zaal is origineel en de wapenschilden van de koninklijke families prijken aan de muren, onder fraai gedecoreerde plafonds.

De grote zaal

foto: Savills
Advertisement

Eén van de slaapkamers

foto: Savills

Gebouwd in 1546 door de beroemde architect William Bruce, staat het nu te koop bij het makelaarskantoor Savills, dat in zijn informatiebrochure melding maakt van de koninklijke oorsprong van het huis: het lijkt erop dat de eersten die het bewoonden enkele familieleden waren van de voormalige koning van Schotland Robert the Bruce en dat het werd bezocht door belangrijke monarchen zoals Mary, koningin van Schotland en Jacobus I van Engeland.

In 1708 werd Earlshall Castle verkocht en in de daaropvolgende jaren teruggekocht door verschillende eigenaren en in 1890 gerestaureerd door de architect Robert Lorimer, die een magisch tintje gaf aan het interieur en de tuinen, na meer dan vijftig jaar verlaten te zijn geweest.

De keuken

foto: Savills

De tuin

foto: Savills

"Ik heb Earlshall Castle al twee keer verkocht in mijn 35-jarige carrière", zegt Jamie Macnab, makelaar van Savills. "Het is een heel bijzondere plek. De huidige eigenaar, die het landgoed in 2019 kocht, wil terug naar Nederland om dichter bij zijn kleinkinderen te zijn."

De echte reden kan verband houden met de "aanwezigheid" van een oude inwoner van het kasteel: er wordt gezegd dat het huis wordt achtervolgd door een geest, met name die van Sir Andrew, de baron van Earlshall, die daar in de zeventiende eeuw woonde. In de loop van de tijd verklaarden zowel de bewoners als de bezoekers dat ze het geluid van voetstappen hoorden, vooral op de treden van de wenteltrap.

Advertisement

De galerij

foto: Savills

De baron heeft de bijnaam "Bloody Bruce" omdat hij de Covenanter tegenstander Richard Cameron op een nogal gewelddadige manier heeft verslagen tijdens de strijd als gevolg van de Jacobitische opstand in 1689.

Een verontrustend detail - waarover de makelaar zich liever niet uitspreekt - dat zeker het verschil kan maken: zou je dit prachtige kasteel durven kopen, als je het zou moeten delen met de veronderstelde geest?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt