Er is een mysterieus kosmisch object ontdekt dat zeer krachtige radiosignalen uitzendt: "nog nooit zoiets gezien"

Janine image
door Janine

08 Februari 2022

Er is een mysterieus kosmisch object ontdekt dat zeer krachtige radiosignalen uitzendt: "nog nooit zoiets gezien"
Advertisement

Als we het hebben over "niet-geïdentificeerd ruimteobject", reist onze geest onmiddellijk naar science fiction en enigszins mysterieuze omgevingen, op de grens tussen realiteit en fantasie. Extravagante theorieën terzijde, soms gebeurt het echt dat wetenschappers objecten tegenkomen die ze in eerste instantie niet kunnen categoriseren of perfect kunnen verklaren. Net zoals wat er is gebeurd met het team van Australische astronomen waarover we je gaan vertellen.

Het object van hun verbazing en hun studie is een mysterieus roterend object dat met regelmatige tussenpozen zeer krachtige radiopulsen uitzendt in de beruchte Melkweg. Precies, en wat dit hemellichaam nog fascinerender maakt, is dat het - naar eigen zeggen van de experts - tot dusver nergens op lijkt wat bekend is. Klaar om een ​​kijkje van dichtbij te nemen?

via International Center for Astronomy Research

Advertisement
ICRAR.org

ICRAR.org

18 minuten en 10 seconden: dit is de cadans waarmee het ongeïdentificeerde ruimtevoorwerp een zeer sterk radiosignaal uitzendt dat ongeveer een minuut duurt. Drie keer per uur was dit roterende lichaam daarom de bron van een van de krachtigste signalen die we ooit hebben gekend. Om deze reden, en niet alleen, trok het onmiddellijk de aandacht van de Australische astronomen die het ontdekten, een groep onderzoekers die deel uitmaken van het International Centre for Radio Astronomy Research.

"Het was volkomen onverwacht - zei een van hen, Natasha Hurley-Walker - en ook een beetje verontrustend voor ons astronomen, omdat we weten dat er niets in de lucht bekend is dat zich zo gedraagt". Het is geen toeval dat het object als "spectraal" is gedefinieerd, gezien de intermitterende manifestatie en de sterke helderheid ervan.

Advertisement
ICRAR.org

ICRAR.org

Kleiner dan de zon en relatief "dichtbij", bevindt het zich in onze "galactische binnenplaats", ongeveer 4.000 lichtjaar verwijderd van de aarde. Een afstand die echter voldoende is om ons de betekenis ervan te laten begrijpen. Een signaal dat verschijnt en verdwijnt, is volgens Dr. Hurley-Walker een duidelijk teken van een ster aan het einde van zijn levenscyclus.

Geen van hen had echter tot nu toe ooit zulke intense kenmerken gemanifesteerd. Om deze reden zijn wetenschappers geneigd te denken dat het een nieuw type magnetar is, dat wil zeggen een "zeer langzaam ronddraaiende neutronenster die magnetische energie veel efficiënter in radiogolven omzet dan soortgelijke die tot nu toe zijn waargenomen."

ICRAR.org

ICRAR.org

Een echt opwindende ontdekking dus, want het zou de eerste van een langere reeks kunnen zijn, gecentreerd op kosmische objecten zoals deze, die daarom misschien niet de enige zijn, daar in de diepten van de ruimte. "Nieuwe detecties zullen ons vertellen of dit een zeldzame gebeurtenis was of dat het deel uitmaakte van een grote groep sterren die we nog nooit eerder hadden opgemerkt."

Wat de oorsprong en aard van dit object ook is, het is ongetwijfeld fascinerend, nietwaar?

Advertisement