Het raadsel van de gigantische boeken in de Praagse Burcht: een echte foto of een "geheime" oorsprong? - Curioctopus.nl
x
Het raadsel van de gigantische boeken…
15 keer waarin de schaduwen een onverwacht verhaal vertelden dat anders was dan de werkelijkheid Bill Gates en Steve Jobs hebben de technologie beperkt tot kinderen tot 14 jaar: een les voor iedereen

Het raadsel van de gigantische boeken in de Praagse Burcht: een echte foto of een "geheime" oorsprong?

22 Juni 2021 • Door Janine
1.386
Advertisement

Wat kan er zo speciaal zijn aan een foto die een vrouw voorstelt die door boeken in een archief bladert? Als je ‘niets’ hebt geantwoord, wacht dan tot je de foto ziet die we je gaan laten zien, een van die beelden die in staat is om een ​​echte "case" om zich heen te creëren, die leven geeft aan de meest uiteenlopende theorieën en hypothesen.

Het probleem met deze foto is even duidelijk als gehuld in mysterie. De vrouw in kwestie, vermoedelijk afgebeeld in het archief van de Praagse Burcht, bladert door een gigantisch boek, absoluut buitengewoon. En dat is niet alles: om haar heen zijn er verschillende anderen, allemaal even groot. Oude middeleeuwse boeken? Misschien, zelfs als het moeilijk is voor dergelijke boeken om door dat archief te worden bewaard, zoals de manager zelf later bevestigde. Dus wat gaat er schuil achter deze foto?

Deze afbeelding verscheen voor het eerst op internet in 2013, compleet met het bijschrift "Archieven van de Praagse Burcht”, auteur en jaartal. Het zou worden toegeschreven aan M. Peterka en dateren uit rond 1940. Tot dusver lijkt het niets vreemds, maar dat is het wel. Niet alleen omdat het na de eerste publicatie op de website Lost and Found Prague niet meer te vinden was, maar ook omdat het hoofd van het Archief van het Kasteel van de Tsjechische hoofdstad, ondervraagd over de foto, antwoordde dat het helemaal niet van hen was.

Vanaf hier begon de foto steeds meer internetgebruikers over de hele wereld te intrigeren, die zich niet alleen afvroegen waar het vandaan kwam, maar ook welke boeken het vertegenwoordigde. Als we de weergegeven teksten vergelijken met de grotere die we te zien krijgen, lijkt het eigenlijk vreemd dat er op één plaats zoveel bijzondere waren. Boeken van dit formaat waren vrij zeldzaam, hoewel de veronderstelling dat ze echt bestonden niet uit te sluiten is. Als we bijvoorbeeld de Codex Gigas nemen, het grootste bekende middeleeuwse boek (92 cm hoog bij 50 breed) of de Klencke Atlas (1,75 meter bij 1,90), lijkt het erop dat beide niet overeenkomen met die op de foto.

Kortom, wat zit erachter? Zoals vaak gebeurt in soortgelijke gevallen, heeft het ontbreken van bepaalde informatie voor meerdere theorieën gezorgd, sommige aannemelijk, andere extravaganter, maar allemaal verenigd door een aura van mysterie. Er zijn mensen die veronderstelden dat het een filmset was, anderen die in plaats daarvan denken dat het een digitaal bewerkte foto is en die, misschien met een overdaad aan verbeeldingskracht en samenzwering, dachten dat het van een geheim genootschap kwam of dat het het bewijs was van het bestaan ​​van reuzen of buitenaardse wezens, die het zelfs hebben over een "globale doofpotaffaire".

Er is dus voor elk wat wils. Hoewel het vandaag de dag nog steeds onmogelijk is om bepaalde verwijzingen naar de oorsprong van deze foto te vinden, lijkt de oplossing van het mysterie vrij ver weg. We weten het tenslotte maar al te goed: in een getechnologiseerde wereld waar iedereen content kan maken en deze direct overal kan verspreiden, wordt het steeds moeilijker om zekerheden te hebben.

Hoe catalogiseer jij deze foto? Echt, gephotoshopt of met een verdachte en occulte betekenis?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt