De eerste bezoeker van Disneyland won een kaartje dat voor altijd geldig was: hij gebruikte het 63 jaar lang

Janine image
door Janine

10 Oktober 2023

De eerste bezoeker van Disneyland won een kaartje dat voor altijd geldig was: hij gebruikte het 63 jaar lang
Advertisement

Als er een plek is waar kinderen en volwassenen naar een magische wereld kunnen reizen, dan is het ongetwijfeld Disneyland. In het pretpark bij uitstek kun je onvergetelijke attracties ontdekken en de personages ontmoeten uit de verhalen die Disney ons door de jaren heen heeft verteld.

Niet iedereen weet dat, hoewel dit voor velen een droom blijft, de droom voor een jonge man uit Long Beach, in Californië in 1955 werkelijkheid werd. En dat bleef zijn hele leven zo. Dit is het verhaal van Dave MacPherson, de eerste bezoeker van Disneyland die een levenslang kaartje kreeg.

Advertisement

Eerste bezoeker Disneyland krijgt een levenslang kaartje: het verhaal van Dave MacPherson

Eerste bezoeker Disneyland krijgt een levenslang kaartje: het verhaal van Dave MacPherson

Loren Javier/Flickr

Het is juli 1955 en Dave MacPherson is een 22-jarige student aan het Long Beach State College. Op 17 juli gaat Disneyland open voor beroemdheden en de Disney-familie, een evenement dat Dave met grote belangstelling volgt op televisie. De jongeman besluit vervolgens de eerste gewone burger te worden die door de deuren van het eerste Disneyland Park ter wereld loopt.

De missie is niet eenvoudig: het park gaat op 18 juli open en er is niet veel tijd. Dave verlaat Long Beach vroeg en bereikt op zijn motorfiets het hoofdkantoor in Anaheim, in Californië. Hij gaat om twee uur 's ochtends in de rij staan ​​en kan daardoor voor één dollar het eerste toegangsticket voor Disneyland kopen. Dave stelt zich dan voor als eerste bezoeker en krijgt ook de kans om Walt Disney te ontmoeten, maar omdat hij weer naar school moet, is dit niet mogelijk.

Maar hoe verandert het eerste toegangsticket in een levenslang ticket voor Disneyland?

Dave weet niet meer precies wanneer, maar hij beseft al snel dat hij als eerste bezoeker van Disneyland een levenslang kaartje heeft gewonnen. Met het ticket heb je gratis toegang tot alle Disneyland-parken voor jezelf en drie gasten, op elk moment en zo vaak als je wilt. Vanaf dat moment begint Dave niet alleen in Californië te profiteren van dat levenslange ticket, maar ook in de parken van Disney in Florida en Parijs.

Advertisement

Dave en zijn liefde voor Disneyland: een levenslang ticket, goed gebruikt

Naarmate de tijd verstrijkt, studeert Dave MacPherson af van de universiteit en wordt hij humoristisch columnist voor een plaatselijke krant in de staat Utah. Toch wordt hij Disneyland nooit zat. Elk jaar gebruikt hij het levenslange ticket om het pretpark in Californië te bezoeken en, waarom niet, om andere parken in de Verenigde Staten of Europa te bezoeken.

Door de jaren heen deelt de eerste Disneyland-bezoeker zijn ervaringen met zijn vrouw Wanda en zijn vrienden Martha en Joe Ortiz. Bovendien was Joe op 18 juli 1955 ook aanwezig, maar hij had nog nooit diegene ontmoet die een goede vriend zou worden.

pexels

pexels

Dave's laatste bezoek aan Disneyland dateert van 2018. De jonge man die 's nachts in de lange rij stond om zijn eerste kaartje voor Disneyland te bemachtigen, was toen 85 jaar oud, maar hij bleef plezier hebben op de plek die van hem een echte beroemdheid heeft gemaakt. Helaas overleed Dave in 2018 en liet een leegte achter bij zijn dierbaren en bij degenen die hem kenden. Maar het verhaal blijft een blijvend eerbetoon aan het legendarische pretpark en de kracht van dromen die, zoals de verhalen van Disney ons leren, de jaren overstijgt en ons bereikt.

Advertisement