Wandelen is goed voor lichaam en geest: 5 redenen waarom je deze gewoonte zou moeten overnemen

Janine image
door Janine

30 Juni 2021

Wandelen is goed voor lichaam en geest: 5 redenen waarom je deze gewoonte zou moeten overnemen
Advertisement

Ieder van ons zou elke dag iets aan beweging moeten doen. Werk, verplichtingen, vermoeidheid (en soms ook een beetje luiheid) zorgen ervoor dat we steeds minder tijd besteden aan een activiteit die onmisbaar is voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Maar het is niet altijd nodig om naar de sportschool te gaan, te sporten of een teamspel te doen, of te gaan hardlopen in de brandende zon: een wandeling van 30 minuten kan voldoende zijn. Denk er maar eens over na: wandelen is een spontane, natuurlijke activiteit die geen bijzondere inspanning of speciale uitrusting vereist. We gaan te voet winkelen, lopen de trap op, lopen een paar kilometer om de bus te pakken of lopen gewoon door de stad: zonder het te beseffen maken we op deze manier veel kilometers. Maar wat zijn de voordelen van wandelen? We vertellen je wat er met je lichaam gebeurt als je elke dag een half uur wandelt:

via healthline

Advertisement

1. Je verliest gewicht.

1. Je verliest gewicht.

fotorech/Pixabay

Hoewel de fysieke inspanning tijdens een wandeling niet hoog is, helpt dit je toch om calorieën te verbranden, dat ook vanuit voedingsoogpunt helpt om af te vallen. Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen? Het hangt ervan af: het hangt af van hoe snel je tempo is, hoeveel kilometer je loopt, de helling van het terrein en je gewicht. Hoe dan ook, slechts 30 minuten wandelen per dag kan je helpen om langzaam maar gestaag af te vallen.

Advertisement

2. Je vertrekt het immuunsysteem.

2. Je vertrekt het immuunsysteem.

Winel Sutanto/Unsplash

Wandelen helpt het immuunsysteem te versterken en actief te houden, waardoor de kans op verkoudheid of griep aanzienlijk wordt verkleind. Maar dat is nog niet alles: een korte wandeling maken na de maaltijd kan de bloedsuikerspiegel helpen verlagen. Voorkomen is beslist beter dan genezen, en een half uur wandelen per dag kan een bondgenoot zijn voor onze gezondheid.

3. Je leeft langer.

3. Je leeft langer.

William Olivieri/Unsplash

Onderzoekers ontdekten dat flink doorwandelen leidt tot een verminderde kans op het oplopen of ontwikkelen van ziekten. Door ongeveer 3 km per dag te wandelen, leef je langer.

4. Je krijgt weer energie en een goed humeur.

4. Je krijgt weer energie en een goed humeur.

Yonas Bekele/Unsplash

Als je moe bent, is het moeilijk om de motivatie te vinden om te gaan wandelen, maar juist op dat moment een wandeling maken kan je een boost van energie geven: wandelen helpt de zuurstofstroom in het lichaam te laten circuleren en verhoogt het adrenalinegehalte, waardoor het bijdraagt om je energie en een goed humeur te geven. In feite helpt wandelen om negatieve gedachten te verwijderen.

5. Het stimuleert de creativiteit.

5. Het stimuleert de creativiteit.

Firmbee/Unsplash

Wandelen helpt je niet alleen om negatieve gedachten weg te nemen, maar ook om creatief te denken: een wandeling maken in de natuur zou je creativiteit helpen vergroten en nieuwe ideeën opdoen met 50%. Wanneer je moe, gestrest of ongemotiveerd bent, kan het loslaten van de eentonigheid en jezelf onderdompelen in de natuur de oplossing zijn. Hou jij van wandelen?

Advertisement