Hypothyreoïdie: 7 signalen die niet onderschat mogen worden en die duiden op een slechte werking van de schildklier - Curioctopus.nl
x
Hypothyreoïdie: 7 signalen die niet…
18 keer waarin marketing en verpakkingen ons ertoe brachten spijt te hebben van onze aankopen 16 foto's tonen de bijzondere fysieke kenmerken van mensen wier genetica hen uniek maakte

Hypothyreoïdie: 7 signalen die niet onderschat mogen worden en die duiden op een slechte werking van de schildklier

19 Februari 2021 • Door Janine
2.139
Advertisement

De schildklier is een klier die zich aan de voorkant van de nek bevindt en qua vorm lijkt op die van een vlinder. Hoewel het een heel klein orgaan is, heeft het veel gevolgen voor het lichaam. In feite regelen schildklierhormonen de metabolische activiteiten en zijn ze verantwoordelijk voor de goede werking van veel cellen in het lichaam. De schildklier kan soms zijn activiteit vertragen: in dit geval spreken we van hypothyreoïdie.

In dit geval produceert de schildklier niet voldoende schildklierhormonen en kunnen de oorzaken verschillend zijn, maar wat kunnen de eerste symptomen van hypothyreoïdie zijn? 

1. Gevoel van verdriet

Een onevenwichtige werking van de schildklier kan ook het gevoelsleven beïnvloeden en kan zich uiten in een plotseling en ongemotiveerd gevoel van verdriet. 

2. Constipatie

Mensen met hypothyreoïdie kunnen plotseling last krijgen van obstipatie en dit gebeurt omdat de spijsvertering vertraagt. 

Advertisement

3. Gevoel van vermoeidheid

Vermoeidheid is een veel voorkomend gevoel, maar degenen die lijden aan hypothyreoïdie voelen het zelfs na vele uren slaap. Als de schildklier niet genoeg hormonen aanmaakt, vertragen de functies, wat resulteert in een verhoogd gevoel van vermoeidheid. 

4. Haaruitval en droge huid

De werking van de schildklier beïnvloedt het cellulaire leven en een traag werkende schildklier leidt vaak tot een droge huid en een grotere broosheid van nagels en haren. 

5. Plotselinge gewichtstoename

Wanneer de schildklier zijn activiteiten vertraagt, vertraagt ​​het ook de werking van het metabolisme, zodat je een plotselinge gewichtstoename kunt opmerken die niet wordt gerechtvaardigd door een toename van de opgenomen calorieën of een vermindering van de fysieke activiteit. 

Advertisement

6. Spierpijn of spierspanning

Ook plotselinge spierpijn of spierspanning kan optreden, niet vanwege een bepaalde lichamelijke inspanning. Je kunt ook last krijgen van krampen, peesontsteking in de benen en armen, en het kan moeilijk zijn om normale handelingen uit te voeren, zoals traplopen of voorwerpen vastpakken met je handen. 

7. Duizeligheid

Als gevolg van hypothyreoïdie kunnen plotselinge duizeligheid en draaierigheid optreden. Dit gebeurt omdat hypothyreoïdie vaak wordt geassocieerd met aandoeningen van het binnenoor.

 

Mocht je deze symptomen opmerken, schrik dan niet, maar onderschat ze ook niet: dit artikel heeft een louter informatief doel, neem altijd contact op met een arts. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt