Als je 's nachts of in het weekend werkt, zou je sneller kunnen verouderen

Janine image
door Janine

20 Juli 2019

Als je 's nachts of in het weekend werkt, zou je sneller kunnen verouderen
Advertisement

In 1729 merkte de Franse wetenschapper Jean-Jacques d'Ortous de Mairan dat planten de neiging hadden om sommige acties te herhalen volgens 24-uurs modellen, zelfs als ze dagen in donkere kamers werden gehouden. Dit suggereerde dat deze organismen een intern ritme hadden. Franz Halberg ontdekte dat ook dieren dit ritme bezitten en bedacht de naam "circadiaan" (van het Latijnse circa diem: rond de dag). De moderne wetenschap heeft ontdekt dat de mens ook zijn eigen ritme heeft.

via The Guardian

Advertisement
Flickr

Flickr

Ook zonder de hulp van de wetenschap weten we allemaal dat nachtdiensten, laat opblijven of klusjes die we in het weekend doen, ons lichaam benadelen. Het is vrij waarschijnlijk dat, als we ’s nachts gewerkt hebben tot 06:00 uur, we, ook al slapen we daarna acht uur, ons moe en prikkelbaar voelen. Dit komt door ons circadiane ritme, dat instinctief suggereert dat we niet later dan middernacht in slaap moeten vallen, en tussen 7 en 8 uur ’s morgens wakker moeten worden.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Een nieuwe bevestiging van de ritmetheorie komt van onderzoekers van de Universiteit van Swansea en de Université de Toulouse, die de mentale gezondheidstoestand van 3000 Franse arbeiders gedurende 10 jaar analyseerden en ontdekten dat degenen die 10 jaar zondags of ’s nachts moesten werken, een brein hadden dat ouder was dan degenen die vijf dagen per week werkten en uiterlijk 18.00 uur thuiskwamen. De slechtste schattingen suggereerden dat werken in de nacht of op zondag het brein elke 10 jaar 6 en een half jaar veroudert.

Dit is een belangrijke alarmbel voor degenen die veel werken. Toch is er een remedie: volgens de studie normaliseert de situatie door terug te keren naar gezonde ritmes, gedurende 5 opeenvolgende jaren. Als je daarom een baan hebt met veel nacht- of vakantiediensten, verander het dan onmiddellijk of verander in elk geval… van dienst!

Source:

Advertisement