Göbekli Tepe: de mysterieuze archeologische site die nog steeds onopgeloste geheimen bevat - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Göbekli Tepe: de mysterieuze archeologische…
Als je 's nachts of in het weekend werkt, zou je sneller kunnen verouderen Deze Japanse kunstenaar maakt bonsais die eruitzien als echte miniatuurbossen

Göbekli Tepe: de mysterieuze archeologische site die nog steeds onopgeloste geheimen bevat

Door Janine
1.413
Advertisement

In het boek Geschiedenis van religieuze overtuigingen of ideeën beweerde Mircea Eliade dat de mens een religieus gevoel begon te ontwikkelen zodra hij op twee benen begon te bewegen. Op dat moment besefte de mens het bestaan van iets groters. Geleerden waren het niet eens met Eliade: volgens hen was het de landbouw die deze gedachte deed ontstaan.

Een nieuwe archeologische opgraving maakt de stelling van Eliade reëler.

Göbekli Tepe (in het Turks "Ronde heuvel”) is een archeologische vindplaats van ongeveer 500 vierkante meter gelegen aan de grens tussen Syrië en Turkije. De site dateert uit het Neolithicum of het late Mesolithicum. Volgens geleerden werd het gebouwd rond 9500 v. Chr. en sinds 1994 is het de site van een opgraving.

Het is een echt suggestieve plek die vaag herinnert aan de stenen cirkel van Stonehenge. De verticale stenen van Göbekli Tepe zijn echter versierd met bas-reliëfs van dieren: vossen, wilde zwijnen, slangen, gazellen en schorpioenen kunnen worden geïdentificeerd.

Wie in de gelegenheid is de site tijdens de schemering te bezoeken, blijft betoverd door het suggestieve effect van de schaduwen van deze dieren. Maar wat ons fascineert over deze prachtige plek is het feit dat de constructie uit een archaïsch tijdperk komt. Als de studies de datum bevestigen, zouden we worden geconfronteerd met een van de eerste, zo niet de eerste, monumentale architectuur uit de geschiedenis. Verbazingwekkend is ook het feit dat mannen uit verschillende stammen hebben samengewerkt en in staat zijn geweest, zonder de meest gebruikelijke gereedschappen (denk aan het feit dat ze geen wielen hadden), steenblokken van 15 ton te zagen en te transporteren.

Advertisement

De site bestaat uit een kunstmatige heuvel van 15 meter hoog en vier cirkelvormige omheiningen, begrensd door enorme T-vormige pilaren die in de grond vast zitten. Er zijn geen huizen, gereedschappen of planten- of dierenfossielen gevonden op de site. Dit heeft ertoe geleid dat archeologen het interpreteren als een plaats dat exclusief voor aanbidding werd gebruikt. En dit bijna aan het begin van de mensheid, lang voor het ontstaan van de landbouw.

Zoals gezegd, werd het werk gestart in 9500 v. Chr. ongeveer. In 8000 v. Chr. werd de site op onverklaarbare wijze verlaten. Er zijn geen sporen van oorlog, aardbevingen of branden. Integendeel, volgens onderzoek werd de site bewust bedekt door de bewoners van het gebied, of tenminste door de gebruikers van dit enorme religieuze complex.

Wat ook de reden is voor de ontsnapping uit Göbekli Tepe, wat zeker is, is dat deze ongelooflijke duizendjarige plek een groot geheim bevat dat nog niet is uitgegraven. Wat we wel weten, is dat Göbekli Tepe ons laat zien dat ons idee dat er een God bestaat, al langer deel van ons uitmaakt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt