7 belangrijke archeologische vondsten waarvan je niet wist dat deze gewoon helemaal per ongeluk zijn gedaan

door Skip

13 Juli 2018

7 belangrijke archeologische vondsten waarvan je niet wist dat deze gewoon helemaal per ongeluk zijn gedaan
Advertisement

Wanneer we iets horen over archeologie, dan zien we een team van experts voor ons die willen graven en borstelen op een plek waarvan ze sterk vermoeden dat er iets heel ouds en kostbaars ligt. Wat we echter niet verwachten is dat veel van de archeologische vondsten die zijn gedaan, door mensen zijn gedaan die niets of nauwelijks met archeologie te maken hebben. Zelfs belangrijke vondsten zijn op deze manier gedaan, gewoon door een dosis toeval!

Advertisement

Het terracottaleger werd gevonden door boeren die een gat groeven op een akker.

Het terracottaleger werd gevonden door boeren die een gat groeven op een akker.

scott1346/Flickr

In 1974 vonden Chinese boeren de eerste drie van de meer dan zevenduizend krijgers gemaakt van terracotta, die waren neergezet om te waken over het graf van de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Ze werden ontdekt toen ze een gat aan het graven op wat toen een veld met fruitbomen was.

Het terracottaleger wordt gezien als de meest indrukwekkende archeologische vondst ooit. Ze is niet alleen belangrijk vanwege het aantal stukken die er werden gevonden, maar ook om het feit dat elk van deze uniek is. Iedere soldaat heeft namelijk een ander gezicht en draagt wapens en kleding die een andere krijger niet draagt. Dat is ongelofelijk als je bedenkt dat het leger zo'n 8.000 exemplaren telt (volgens de laatste onderzoeken).

Volgens experts moest dit dienen ter bewaking van het graf van de keizer, die zeker wilde zijn van een rustig leven zonder verstoringen in het hiernamaals.

Het is jammer dat ze in die tijd nooit hadden kunnen bevroeden dat zijn graf zou zijn veranderd in een plek afgeladen met toeristen die zich ophouden bij de honderden toeristenkraampjes.

Bron: https://www.smithsonianmag.com/history/terra-cotta-soldiers-on-the-march-30942673/

Advertisement

De steen van Rosetta, gebruikt als bouwsteen van een gebouw in Rosetta

De steen van Rosetta, gebruikt als bouwsteen van een gebouw in Rosetta

Hans Hillewaert/Wikimedia

In 1799 zagen enkele genisten van het leger van Napoleon dat een steen die in de muur van Fort Julien in Rosetta Egypte vastzat, anders was dan de rest. Iemand had duidelijk een steen van die grootte nodig gehad om de muur verder neer te kunnen zetten van dat gebouw, ondanks dat er interessante dingen op stonden geschreven.

Het belang van de Steen van Rosetta zit hem in het feit dat hij heeft bijgedragen aan de ontcijfering van de hiërogliefen, dat tot dan toe grotendeels niet te begrijpen viel. Op de steen van basalt is de ode aan de Egyptische vorst Tholomeus V weergegeven in drie verschillende schriften, Egyptische hiërogliefen, het Egyptisch demotische schrift en Oudgrieks. Deze laatste taal kende men al voldoende en kon de hele steen, na vergelijking met de hiërogliefen, in zijn totaliteit begrepen worden.

Bron: https://www.historychannel.com.au/this-day-in-history/rosetta-stone-found/

Luchtbellen in de vorm van mensenlichamen in de grond van de oude stad Pompeï.

Luchtbellen in de vorm van mensenlichamen in de grond van de oude stad Pompeï.

Mira Car/Flickr

Als je Pompeï hebt bezocht dan zal het je vast en zeker de tientallen lichamen zijn bijgebleven van de eeuwenoude stadsbewoners die werden overspoeld door de lava van de Vesuvius, die uitbarstte in 79 n.Chr. Je zal je ook wel hebben afgevraagd hoe ze zijn ontstaan en hoe die lichamen zo zijn gebleven die je vandaag kunt zien.

Als je denkt dat die lichamen echt de mensen zijn die in Pompeï onverwachts werden overspoeld door lava, dan heb je het mis. De zaken zijn anders gelopen.

Tijdens het onderzoeken van het gebied merkten de archeologen dat de skeletten van de slachtoffers in vreemde luchtbellen zaten in de massa van as, hard geworden lava en aarde. Ze dachten toen dat die luchtbellen zouden zijn ontstaan door de decompositie van het lichaam, en dachten ze die bellen te vullen met vloeibaar gips. Hun vermoeden klopte: de luchtbellen waren echte mallen van de lichamen van mensen die niet aan de tragedie wisten te ontkomen.

Wat je vandaag kunt zien in Pompeï zijn gipsafdrukken en niet de echte lichamen van de bewoners.

Bron: http://www.slate.com/blogs/atlas_obscura/2015/03/12/plaster_casts_of_victims_bodies_at_pompeii_in_italy.html?via=gdpr-consent

Muurschilderingen van het Mayavolk, verborgen in de keukenmuur van een oud huis.

Muurschilderingen van het Mayavolk, verborgen in de keukenmuur van een oud huis.

Elelicht/Wikimedia

Veel menen hebben schatten in hun tuin gevonden, in de kelder of op zolder: Lucas Asicona Ramirez vond er een in de muur van zijn huis. Hij was bezig met de keuken aan het renoveren, hij haalde de verf van de muren toen hij een schildering zag dat er heel oud uit leek te zien. Experts onthulden later dat het een muurschildering van het Mayavolk betrof uit 1800 v.Chr.

Lucas Asicona Ramiree is niet de enige die in het bezit is van een dergelijke vondst in huis. Daarna lieten nog vier andere mensen in het dorp ook iets onder soortgelijke omstandigheden te hebben gevonden.

Bron: https://www.reuters.com/article/us-guatemala-murals/in-humble-home-guatemala-farmer-finds-ancient-maya-murals-under-plaster-idUSBRE89A1DZ20121011

De Dode Zee-rollen, gevonden door een nomade die een verloren schaap achternaliep

De Dode Zee-rollen, gevonden door een nomade die een verloren schaap achternaliep

Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg)/Wikimedia

In 1947 ontdekte een nomade een grot bij de Dode Zee, en om te weten hoe diep deze was, wierp hij er een steen in. Aan het geluid van de door hem gegooide steen te horen had hij iets van aardewerk geraakt dat stukging door de steen. Hij was te nieuwsgierig om niet te gaan kijken.

En zo gebeurde het dat de nomade een aantal van de beroemde Dode Zee-rollen vond waarop de oorspronkelijke teksten van de Bijbelboeken stonden en bijbehorende aantekeningen. De documenten waren in het Arabish, Aramees en in het Grieks geschreven op perkament en papyrus. Tot op heden zijn 900 rollen gevonden, daterend van 150 v.Chr. en 70 n.Chr.

Het bijzondere is dat de nomade de manusscripten verkocht aan een antiquariaat in Bethlehem voor twintig of wat dollar, maar dat ze daarna onschatbaar veel waard werden. Misschien was de man ergens in een of andere grot bij de Dode Zee stenen aan het gooien in de hoop nog een rol te vinden.

Afbeelding: Peter van der Sluijs/Wikimedia

Advertisement

Een 18e eeuws schip gevonden in de fundering van het World Trade Center

Een 18e eeuws schip gevonden in de fundering van het World Trade Center

Chris Bridges/Wikimedia

In 2010, tijdens de werkzaamheden voor de herinrichting van het World Trade Center vonden werkers de resten van een oud schip uit de 18e eeuw. De analyse van het hout waar het schip van was gemaakt, onthulde dat het om hout ging dat in Pennsylvania was gevonden in 1773.

Maar wat doet een schip nou in het hart van Manhattan? De werkzaamheden die in die tijd in de stad werden gedaan geven het antwoord: het schijnt dat aan het eind van de 18e eeuw New York de oever van de Hudson wilde opschuiven, en gebruikt daarbij elk materiaal als basis, een soort dumpplek waar later de wolkenkrabbers op zouden komen te staan. Op de stortplaats kwam ook het schip terecht.

https://news.nationalgeographic.com/news/2014/07/140731-world-trade-center-ship-tree-rings-science-archaeology/

De rotswandschilderingen in de grotten van Lascaux, gevonden door vier jongens en een hond

De rotswandschilderingen in de grotten van Lascaux, gevonden door vier jongens en een hond

Wikimedia

De ontdekking van de grotten van Lascaux in Zuidwest-Frankrijk staat te boek als een van de mazzelrijkste en toevalligste vondsten ooit.

Het waren vier jongens en een hond die de grot voor het eerst vonden. Tijdens een wandeling viel het hen op dat een gevallen boom een gat had geopend in de grond. In het gat vonden ze een grot die helemaal was beschilderd met wandschilderingen van twintig jaar oud.

De schilderingen dateren uit de tijd van het bestaan van de Cromagnon-mens, een oude vorm van de Homo Sapiëns en blijken zeer rijk aan details te zijn. Er zijn maar weinig andere vondsten zo goed bewaard gebleven als in grotten van Lascaux.

Niet veel jaren later na de ontdekking werd de grot geopend voor het publiek, maar waren de experts van mening dat de aanwezigheid van mensen daar de schilderingen voorgoed dreigden te ruïneren. Dus werd de grot gesloten en heeft slechts een handjevol geluksvogels nu toegang.

Bron: http://time.com/3879943/lascaux-early-color-photos-of-the-famous-cave-paintings-france-1947/#1

Advertisement