Een zeldzaam, 3300 jaar oud houten juk gevonden in Noord-Italië is aan het publiek onthuld

Janine image
door Janine

10 November 2023

Een zeldzaam, 3300 jaar oud houten juk gevonden in Noord-Italië is aan het publiek onthuld
Advertisement

De paalwoningen vormden een van de meest bijzondere voorbeelden van nederzettingen uit de Bronstijd in Noord-Italië. In een van deze constructies, in Este in de provincie Padua, is een oud houten juk dat dateert van 3300 jaar geleden en gevonden in 2015 eindelijk gerestaureerd. Laten we eens kijken hoe de ontdekking plaatsvond en waarom het een belangrijke stap betekent in de studie van Italië in de bronstijd.

Advertisement

De ontdekking van het juk in de paalwoning van Este

De ontdekking van het juk in de paalwoning van Este

ArchaeoReporter- Youtube

In 2015 ontdekten archeologen tijdens een vooronderzoek voor de aanleg van een gasleiding in het gebied van Este een oud houten juk. Naast het juk werden ook andere houten voorwerpen, metalen ornamenten en keramische fragmenten gevonden. De ontdekte vondsten maakten deel uit van een tot dan toe onbekende nederzetting uit de Bronstijd die, met dendrochronologische en koolstofdatering, uit 3300 jaar geleden dateerde.

De nederzetting waar het houten juk werd gevonden, maakt deel uit van een cultuur die gebruik maakte van houten palen, die werden gebruikt om huizen te isoleren van overmatige bodemvochtigheid. En het zijn juist deze omstandigheden, gecombineerd met de modderige aard van de bodem, die ervoor zorgden dat het eeuwenoude hout zo goed bewaard is gebleven. Na de ontdekking van de vondsten was er echter een lang en delicaat restauratieproces nodig, dat nu voltooid is.

Advertisement

Het 3300 jaar oude houten juk: nieuw licht op het leven in Italiaanse paalwoningen

Het 3300 jaar oude houten juk: nieuw licht op het leven in Italiaanse paalwoningen

ArchaeoReporter

Het 3300 jaar oude houten juk is om verschillende redenen een buitengewone vondst. Ontworpen met gebogen uitsparingen voor trekdieren, waarschijnlijk ossen, was het aanvankelijk ongeveer een meter lang. Eén gedeelte heeft het verstrijken van de tijd niet weerstaan, maar zelfs de afwezigheid ervan kan veel verklaren over de landbouwpraktijken uit de bronstijd. Er wordt bijvoorbeeld geschat dat het gebruikte vee kleiner was dan dat uit de daaropvolgende perioden, juist vanwege de grootte van het juk dat in Este werd aangetroffen. Verder is één van de aanwezige tanden ook zeer interessant en vertoont tekenen van reparatie door een boer of ambachtsman. Als de restauratie van het juk en andere vondsten meer informatie hebben opgeleverd over het leven in Noord-Italië in de bronstijd, zijn er nog een aantal punten die moeten worden opgehelderd. De andere gevonden voorwerpen vereisen verder onderzoek, en het zal ook belangrijk zijn om te begrijpen waar het hout dat werd gebruikt om ze te produceren vandaan kwam.

Paalwoningen in Italië tijdens de bronstijd

Paalwoningen in Italië tijdens de bronstijd

Paolo Terzi/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Deze archeologische ontdekkingen werpen een nieuw licht op het leven in Italië in de bronstijd, vooral in de periode tussen 3500 en 3200 jaar geleden. De bevolking leefde in dorpen met paalwoningen omringd door sloten en massa’s mergelaarde, een soort vruchtbare grond in die tijd. Bekwame boeren, jagers en vissers en de bewoners van de paalwoningen van Este bewerkten ook metaal. Het 3300 jaar oude juk dat in 2015 werd ontdekt en uiteindelijk werd gerestaureerd, past in de landbouwpraktijken van de Italiaanse bronstijd. Ontdekkingen zoals het 3300 jaar oude houten juk bieden een venster op het verre verleden van Noord-Italië en openen nieuwe wegen voor toekomstig onderzoek.

Advertisement