x
Een man breekt zijn keldermuur af en…
Vrouw koopt een nieuw huis en vreemde verschijnselen beginnen zich voor te doen: De huurder gaat weg en laat tonnen afval achter:

Een man breekt zijn keldermuur af en ontdekt toevallig een oude en diepe ondergrondse stad

20 Mei 2022 • Door Janine
140.427
Advertisement

De grootste en meest onverwachte ontdekkingen vinden soms bijna bij toeval plaats. Dingen die lange tijd verborgen en onbekend blijven, komen door toevallige gebeurtenissen ineens aan het licht. Een man was in 1963 de keldermuur in zijn huis in Turkije aan het afbreken toen hij tot zijn verbazing niets minder dan een oude ondergrondse stad aan de andere kant vond. Toen hij zijn gereedschap opzij legde, begon de verkenning van wat ooit een onbekend gebied was, van enorme omvang en het diepste dat ooit is gevonden.


De ontdekking vond plaats in de Turkse provincie Nevşehir, in Cappadocië. De man, wiens naam niet bekend is, hamerde op de muur van zijn kelder en vond daarachter een tunnel. Terwijl hij er doorheen liep, identificeerde hij vele anderen.

De inspectie onthulde een ondergronds gebied van 18 verdiepingen diep, inclusief scholen, kerken en stallen, dat plaats bood aan ongeveer 20.000 mensen.

De stad, die Derinkuyu heette, was honderden jaren verlaten en de oorsprong wordt geschat op rond de 8e of 7e eeuw voor Christus, volgens de mening van archeologen van het plaatselijke ministerie van Cultuur.

Het zachte gesteente dat voor de constructie werd gebruikt, bestaat uit vulkanische asafzettingen en een manuscript dat dateert uit 370 voor Christus en dat de ondergrondse stad lijkt te beschrijven, geeft aan dat de huizen groot genoeg waren voor gezinnen, dieren en voedselvoorraden.

Waarschijnlijk is gekozen voor stenen vanwege de voedselopslagcapaciteit.

In de Byzantijnse periode, tussen 395 na Chr. en 1453 na Chr. werd Derinkuyu een labyrint van tunnels en kamers over een oppervlakte van 445 vierkante kilometer. Dit netwerk van ondergrondse steegjes omvatte putten, waterkanalen en verborgen ingangen.

De tunnels boden de mogelijkheid om van binnenuit te worden afgesloten dankzij ronde stenen deuren, met doorgangen die zo smal zijn dat ze slechts één persoon tegelijk toelaten, een strategie om de aanvallen van indringers te verhinderen.

De eerste christenen zochten hun toevlucht in de tunnels van de Turkse ondergrondse stad om te ontsnappen aan de Romeinse vervolgingen, terwijl de moslims zich daar schuilhielden tijdens de Arabisch-Byzantijnse oorlogen van 780 en 1180. Eeuwenlang gebruikten mensen deze ondergrondse plek als bescherming.

De vondst wordt beschouwd als een van de juwelen van Turkije en een van de grootste archeologische wonderen.

Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt