Een perfect bewaard gebleven Punische tombe werd ontdekt in Malta: het dateert van 2000 jaar geleden

Janine image
door Janine

20 Juni 2021

Een perfect bewaard gebleven Punische tombe werd ontdekt in Malta: het dateert van 2000 jaar geleden
Advertisement

De archipel van Malta wordt gedefinieerd als een "plaats van mysterie en verwondering". Dat is zeker te danken aan zijn geschiedenis, die begint rond 5.900 voor Christus, en het is ook te danken aan de ontdekkingen en vondsten die zijn gedaan. Op het eiland Malta, met name in de gemeente Zabbar, hebben archeologen een perfect bewaard gebleven 2000 jaar oude Punische tombe gevonden en momenteel breiden ze hun onderzoeksnetwerk uit.

via MaltaToday

Malta Today

Malta Today

Aanvankelijk werd gedacht dat het graf dateert uit de late bronstijd, dus ongeveer 3500 jaar geleden, maar door andere onderzoeken is deze eerste hypothese weerlegd. Het graf was in uitstekende staat, het was zelfs nog verzegeld. Echter, geleerden openden het en er werden twee urnen gevonden met daarin de gecremeerde resten van menselijke botten. Maar dat is nog niet alles: er waren ook een amfora, een glazen flesje voor parfums, een lamp en andere keramische vazen.

Advertisement
Malta Today

Malta Today

De overblijfselen van de botten werden geanalyseerd en er werd geconcludeerd dat de botten die van een volwassene en een kind zijn. Het was niet ongebruikelijk dat de stoffelijke resten vergezeld gingen van grafvoorwerpen, zoals de lamp, de amfora en de parfumfles. Het is een begrafenisritueel dat na verloop van tijd verschillende connotaties kreeg in de Punische en Romeinse tijd: soms werden de lichamen verbrand, soms bleven ze intact en werden ze in het graf begraven. Het was niet eenvoudig om over te gaan tot de crematie van de lichamen: er was een groot aantal middelen nodig, die niet altijd beschikbaar waren. Er was hout nodig en de aanwezigheid van een persoon om het proces, dat uren kon duren, te verzorgen.

Malta Today

Malta Today

Het is niet de eerste keer dat er een Punische tombe is ontdekt op Malta: er zijn tot nu toe namelijk honderden vondsten gedaan, en dat is niet verwonderlijk. De Puniërs vestigden zich namelijk langs de Middellandse Zee. The Water Service Corporation is momenteel gevestigd op het terrein, in Zabbar, en is bezig met de uitbreiding van het Maltese drainagesysteem naar de zuidelijke delen van de stad. Worden er nog meer ontdekkingen gedaan? We kunnen het niet zeggen, maar de plaats is gedefinieerd als "archeologisch gevoelig" en - om deze reden - heeft de hoofdinspecteur verzocht dat een archeoloog de bemanning vergezelt voor het geval er andere ontdekkingen van oude overblijfselen worden gedaan.

Advertisement