Werknemers ontdekken bij toeval een heilige steen uit het oude Rome die verband houdt met de legende van Romulus en Remus

Janine image
door Janine

26 Augustus 2021

Werknemers ontdekken bij toeval een heilige steen uit het oude Rome die verband houdt met de legende van Romulus en Remus
Advertisement

De "pomerische-stenen" werden in het hart van de stad Rome geplaatst en bakenden een ruimte af die als heilig werd beschouwd en die niet cultiveerbaar of bebouwbaar was en die niet met wapens kon worden doorkruist (tenzij de autoriteiten speciale bepalingen ter zake hadden gegeven). Het waren er veel, groot, historisch en belangrijk geacht voor de definitie van de stad. Tijdens een opgraving voor een rioolrenovatie hebben enkele arbeiders er toevallig een ontdekt.

Advertisement
Roma/Twitter

Roma/Twitter

In de Eeuwige Stad is het niet mogelijk om opgravingen uit te voeren zonder in aanraking te komen met onze geschiedenis. In feite heeft een groep arbeiders die bezig zijn met werkzaamheden aan het riool een zeer belangrijke archeologische ontdekking gedaan. Het was meer dan honderd jaar geleden dat er voor het laatst beroemde en verloren gegane "pomerische stenen", oftewel de monumentale muren van travertijn die het hart van de stad omsloten, en gevonden.

Een belangrijk ritueel dat volgens de traditie begon met de stichter van Rome, Romulus. De pomerische muren ontstonden met de bedoeling om de eerste stedelijke structuren te onderscheiden van de immense omringende natuur. Volgens het oude Romeinse recht maakte alles binnen het pomerium deel uit van de stad Rome ('urbs' genoemd) en alles daarbuiten was gewoon territorium ('ager' genoemd). Tussen de binnen- en buitenmuren bevond zich een heilige ruimte waarin boze geesten werden gedegradeerd en die niet gewapend konden worden betreden.

Advertisement
Werknemers ontdekken bij toeval een heilige steen uit het oude Rome die verband houdt met de legende van Romulus en Remus - 2

Naarmate de bevolking groeide, was het belangrijke deel van de stad uitgebreid. Deze steen in het bijzonder dateert uit 48 na Christus toen keizer Claudius in Rome regeerde. "Dit is een opmerkelijke ontdekking omdat de oprichting van Rome begint met de creatie van dit pomerium", zei Claudio Parisi Presicce, de directeur van de Archeologische Musea van Rome, tijdens een persconferentie waarin de ontdekking werd aangekondigd. Het woord "post moerium" duidde op het gebied binnen de muur dat als heilig werd beschouwd. Volgens de legende vermoordde Romulus Remus precies toen hij de pomerius bewapend was binnengetreden, een actie die als zeer ernstig werd beschouwd.

Volgens de traditie kon de pomerius alleen worden vergroot door een magistraat - een ambtenaar van de Republiek - die het Romeinse grondgebied had uitgebreid, en zo lijkt Claudius zijn verovering van Groot-Brittannië in 43 na Christus als rechtvaardiging om dit te doen te hebben geciteerd. Totdat de herontwikkeling is voltooid, zal de steen te zien zijn in het Ara Pacis Museum, gebouwd rond een nabijgelegen monument in opdracht van de Romeinse Senaat - de regeringsvergadering van het oude Rome - ter ere van keizer Augustus in 13 v.Chr.

Advertisement