Archeologen vinden merkwaardige artefacten die een obsessieve gewoonte van de oude Romeinen onthullen

Janine image
door Janine

23 Augustus 2023

Archeologen vinden merkwaardige artefacten die een obsessieve gewoonte van de oude Romeinen onthullen
Advertisement

Opgravingen en archeologische vondsten leiden tot ontzettend interessante en vaak zelfs merkwaardige ontdekkingen. De vondsten vertellen ons in feite veel over de bevolkingsgroepen die ons zijn voorgegaan, over hun gewoonten en levensstijl, en geven ons elke keer weer een paar stukjes van hun geschiedenis. In dit artikel zullen we het hebben over voorwerpen die zijn gevonden en toebehoorden aan de oude Romeinen, die er een echte obsessie voor lijken te hebben ontwikkeld. Laten we eens kijken wat het is.

via Arkeonews

Advertisement

Zou het niet geweldig zijn om door de tijd te kunnen reizen en naar het verleden te gaan, beschavingen te bezoeken die ons zijn voorgegaan en er alles over te kunnen leren? Dit is helaas niet mogelijk, ook al hebben de geschiedenisboeken waardevolle informatie verzameld over wat er vóór ons is gebeurd.

Onder de volkeren die de meeste belangstelling en aandacht trekken, vinden we de oude Romeinen, maar een verdere ontdekking heeft een bijzondere en merkwaardige gewoonte aan het licht gebracht die zij cultiveerden en waarvoor zij blijkbaar een belangrijke obsessie hadden.

Advertisement
Pavel Aleksandrovič Svedomskij/Wikimedia commons

Pavel Aleksandrovič Svedomskij/Wikimedia commons

De vondst bevestigt hoe fysieke verschijning en esthetische zorg voor hen belangrijk waren, aangezien het object in kwestie een echt schoonheidsmiddel is dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. De oude Romeinen zijn in feite degenen die verantwoordelijk zijn voor deze nog steeds hedendaagse mode. Maar waar gaat het over?

De ontdekking vond plaats in een Romeinse nederzetting die dateert van 2000 jaar geleden, om precies te zijn in Wroxeter City, in Shropshire, in Engeland, een van de grootste nederzettingen in Romeins Groot-Brittannië, gelijk aan die van Pompeii. Oorspronkelijk bekend als Viriconium Cornoviorum, is het een van de best bewaarde Romeinse steden in Groot-Brittannië.

English Heritage

English Heritage

Archeologen hebben meer dan 50 pincetten opgegraven die worden gebruikt om haar onder de oksels te verwijderen. Als schoonheid synoniem is met pijn, dan gold dit vooral voor de oude Romeinen, die geobsedeerd waren door hygiëne en er goed uit zien. Naast dat ze veel tijd in de badkamer doorbrachten voor persoonlijke verzorging, lijkt het erop dat velen hun eigen schoonmaakset hadden, inclusief een nagelreiniger, een hulpmiddel voor de hygiëne van de oren en dus een pincet.

Bovendien dienden de gevonden voorwerpen ook om gezichtshaar te verwijderen, aangezien de Romeinse Britten zich liever van de “barbaren” onderscheidden door een geschoren gezicht te tonen, een praktijk die vaak door slaven werd beoefend.

English Heritage

English Heritage

De liefdadigheidsinstelling English Heritage exposeerde de voorwerpen in een museum en meldde dat "Van pijnlijke was tot irriterende scheerbeurten, we kunnen de moderne obsessie met ontharing terugvoeren tot de Romeinen."

Het is in feite een van de grootste collecties pincetten in Groot-Brittannië, wat aangeeft dat het een zeer populair accessoire was, ook vanwege het feit dat het een eenvoudig en goedkoop hulpmiddel was. Wat vind je van deze "manie" van de oude Romeinen op het gebied van ontharing?

Advertisement