De Romeinse stad Ucetia is ontdekt in Zuid-Frankrijk. De mozaïeken getuigen van diens schoonheid - Curioctopus.nl
x
De Romeinse stad Ucetia is ontdekt in…
Warm jij rijst op in de magnetron? Volgens artsen is het risico op vergiftigingen groot Dit restaurant verbiedt de toegang aan kinderen onder de vijf jaar. Een stortvloed aan reserveringen is het resultaat

De Romeinse stad Ucetia is ontdekt in Zuid-Frankrijk. De mozaïeken getuigen van diens schoonheid

20 April 2017 • Door Skip
4.766
Advertisement

Het Nationale Instituut voor Preventief Archeologisch onderzoek in Frankrijk heeft het klaargespeeld om een buitengewone vondst te kunnen doen. Archeologen hebben een oud Romeins stadje aan het licht opgegraven waarvan het bestaan tot nu toe alleen bekend was dankzij inscripties die zijn gevonden in een naburige stad. De huidige naam van de 8,755 inwoners tellende gemeente (Zuid-Frankrijk) Uzès is afgeleid van Ucetia een nederzetting. Er zijn enkele gebouwen blootgelegd die van groot archeologische betekenis zijn getuige de schitterende mozaïeken die perfect bewaard zijn gebleven in die gebouwen. Hier volgen enkele foto's van deze enerverende ontdekking.

via: inrap.fr

Deze archeologische vindplaats bestrijkt een gebied van 400 vierkante meter. Er staan onder andere, twee belangrijke gebouwen die heel groot zijn.

Een van deze gebouwen is 250 vierkante meter lang. Men denkt dat dit een openbare gelegenheid was gezien het feit dat er een enorme zuilengalerij staat.

Advertisement

Binnen zijn mozaïeken met geometrische motieven overduidelijk aanwezig. Denk hierbij aan swastika's en wanden die zijn bewerkt met pleisterwerk op basis van cement.

De meest eigenaardige mozaïek is een rozetraam dat is ingesloten in een vierkant. Om de cirkel heen staan een eend, uil een adelaar en een edelhert.

Op dit moment zijn er nog maar 4 ruimtes gevonden in het publieke gebouw. Waarschijnlijk is de rest kapot gegaan door de tand des tijds.

Het tweede gebouw was een stadswoning 500 vierkante meter groot. Hier werden enorme teracottakruiken gevonden waar wijn in werd bewaard.

Waarschijnlijk werd er in deze Romeinse nederzetting Uzés goede wijn verbouwd.

De archeologische vindplaats is belangrijk: er zijn er hier vondsten die stammen uit de tijd van de Republiek (1e eeuw v.Chr.) tot aan het begin van de Middeleeuwen.

De ontdekking werd gedaan tijdens renovatiewerkzaamheden aan een school.

Dit is het zoveelste bewijs dat de Romeinen een onuitwisbare indruk in de geschiedenis en op deze planeet hebben achtergelaten!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt