Waarom je echt nooit maar dan ook nooit met de hand moet afwassen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Waarom je echt nooit maar dan ook nooit…
Dit knusse gebouwtje is een bushalte die is ingericht door een designer met een onbekende identiteit Ook al vinden ze het leuk, kan het optillen van kleine kinderen aan de armen pijnlijke letsels veroorzaken, zeggen experts

Waarom je echt nooit maar dan ook nooit met de hand moet afwassen

Door Skip Tromp de Haas
23.970
Advertisement

De vaatwasser is toch wel het apparaat dat voor de modernisering van de keuken heeft geleid. Ook de mensen die het vertikten om er een te gebruiken, moesten zwichten voor de vele onderzoeken die aantonen hoe effectief een vaatwasser is. Om het tegen zo'n ding op te boksen moeten we 8 borden, glazen, lepels, vorken, messen en dessertlepels afwassen zonder meer dan twee minuten lang aan stromend water uit de kraan te gebruiken. Vrijwel onmogelijk. Niet alleen is het gebruiken van een vaatwasser beter voor het milieu, het is ook nog eens goed voor onze gezondheid zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd door de Amerikaanse consumentenbond.

Om bacteriën van de vaat te verwijderen zou het water een temperatuur van 60 C° zijn, en dat is schadelijk voor onze huid.

Hoe heet het water ook is waarmee we de borden afwassen, het zal nooit heet genoeg zijn om de bacteriën eraf te krijgen. De vaatwasser daarentegen gaat ver over deze temperatuur heen waardoor de vaat echt schoon is, en ook vrij van bacteriën.

Het heeft ook weinig zin om de borden af te spoelen voordat je ze in de vaatwasser zet. Het kan zelfs nadelig zijn want ook dit heeft weer te maken met het milieu en de gezondheid. Het is meermaals aangetoond dat een keukensponsje de meeste bacteriën bevat van alles wat er in de keuken te vinden is, misschien zelfs wel het hele huis. Afwassen betekent dus dat je het aantal aanwezige bacteriën alleen maar vergroot.

Om eventuele aangekoekte resten te verwijderen kan je dat doen door met iets eroverheen te wrijven dat later weg zal worden gegooid zoals broodkorsten. Als het echt nodig blijkt te zijn om kraanwater te gebruiken kan je het ding in kwestie laten weken in heet water met een druppel afwasmiddel, het is heel effectief. Je moet even wachten afhankelijk van hoe ernstig het is aangekoekt voordat je het uit het water kan halen en in de vaatwasser kan stoppen.

Door nutteloos afspoelen te vermijden bespaar je 22,000 liter water per jaar: dat is goed nieuws voor het milieu en de portemonnee.

Dus voor alle mensen die sceptisch zijn wat betreft de vaatwasser zeggen we dit: de meest recente modellen zijn voorzien van voorspoelprogramma's die zelfs het hardnekkigste vuil wegkrijgen. Stoppen met afwassen op de ouderwetse manier is zinloos en houdt ook nog eens in dat je water bespaart en voorkomt dat je de vaat verder met bacteriën besmet die afkomstig zijn van een keukenspons!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt