10 weinig bekende verschillen tussen het mannelijk en vrouwelijk lichaam

Janine image
door Janine

14 Juni 2021

10 weinig bekende verschillen tussen het mannelijk en vrouwelijk lichaam
Advertisement

Mannen en vrouwen: hoe verschillend zijn ze? Dat ligt eraan. Het hangt ervan af op welk niveau je de verschillen of de gelijkheden wilt bespreken. Vanuit biologisch oogpunt zijn mannen en vrouwen van de mensheid op verschillende fronten verschillend. De verschillen houden niet op bij degenen die onmiddellijk in je op kunnen komen, maar variëren van een hart van verschillende grootte tot een immuunsysteem dat anders reageert op aanvallen van buitenaf. Sommige studies hebben ook geleerd hoe mannen en vrouwen de tijd die verstrijkt anders inschatten, of zich min of meer in de ruimte kunnen oriënteren. In dit artikel behandelen we 10 van de verschillen tussen mannen en vrouwen die hun oorsprong vinden in de evolutionaire geschiedenis.

Advertisement

1. Het hart van vrouwen klopt sneller. Mannenharten zijn groter.

1. Het hart van vrouwen klopt sneller. Mannenharten zijn groter.

Unsplash

Het vrouwenhart is kleiner dan het mannelijke, maar klopt sneller: 70 - 72 slagen per minuut bij mannen, 78 - 82 bij vrouwen.

2. Mannen hebben een dieper bekken: dit betekent dat mannen genetisch minder flexibel zijn dan vrouwen wat betreft het bekken.

3. Vrouwen pikken beter hoge tonen op, die met hoge frequenties, waar mannen minder gevoelig voor zijn.

Advertisement

4. Het reukvermogen van vrouwen is beter.

4. Het reukvermogen van vrouwen is beter.

Unsplash

De reden houdt verband met het feit dat de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de geur bij vrouwen meer ontwikkeld zijn (tot 43%) dan bij mannen.

5. Vrouwen hebben meer smaakpapillen, daarom hebben ze een beter gevoel voor smaak dan mannen.

6. Mannen ervaren minder pijn dan vrouwen: volgens een onderzoek van Stanford University is het verschil in pijnperceptie tot 20%.

7. Vrouwen verbranden langzamer vet dan mannen, die in rust tot 20% meer calorieën verbranden dankzij meer metabolisch actief spierweefsel.

8. De haren van mannen vallen eerder uit.

8. De haren van mannen vallen eerder uit.

Unsplash

Ondanks dat ze een hogere groeisnelheid hebben dan vrouwen, hebben ze een kortere levenscyclus. Haar groeit gemiddeld 1,25 cm per maand, maar het haar van mannen lijkt 6% meer te groeien.

9. Vrouwen huilen vaker: als het aantal gebeurtenissen voor mannen tussen 6 en 17 ligt, kunnen vrouwen gedurende het jaar tot 64 huilbuien bereiken. De duur van het huilen is ook anders: 6 minuten tranen voor vrouwen, slechts 2 of 3 voor mannen.

10. Het immuunsysteem van vrouwen is veerkrachtiger dankzij het X-chromosoom dat genen bevat die verband houden met de immuniteit.

Vanuit biologisch oogpunt zijn vrouwen en mannen om deze en andere redenen fundamenteel verschillend. Deze diversiteit kennen en waarderen is essentieel!

Advertisement