Amerikaanse Marines gebruiken deze methode om binnen twee minuten in slaap te vallen onder welke omstandigheden dan ook

door Skip

17 September 2018

Amerikaanse Marines gebruiken deze methode om binnen twee minuten in slaap te vallen onder welke omstandigheden dan ook
Advertisement

Mensen die last hebben van slapeloosheid hebben maar een pietsje nodig om de enige hoop die ze nog hadden op slaap, te verliezen. Het getik van een klok, het druppende geluid van een lekkende kraan of erger nog, een zeer rumoerige buurman (die net zo'n last heeft van slapeloosheid).

Maar hoe doen soldaten dat, toch uitrusten terwijl ze het zonder al die gemakken moeten stellen waarmee wij het paradoxaal genoeg heel moeilijk vinden om in slaap te vallen? Zij kunnen het zeker niet zonder slaap stellen omdat het een kwestie is van geestelijk en lichamelijk lekker in hun vel zitten. Het geheim daarvoor zit hem in een beproefde methode die met name wordt gebruikt door Amerikaanse marines.

Advertisement
U.S. Marine Corps photo

U.S. Marine Corps photo

's Nachts, overdag, midden op straat, veilig onder een doek, onderweg: waar ze ook zijn moeten ze profiteren van ieder moment om een uiltje te knappen en kunnen zij geen moment laten schieten waarop ze even kunnen slapen. Allemaal dankzij een techniek die ze leren bij de allereerste trainingen, die het schaapjes tellen al snel zal vervangen.

Het goede nieuws is dat volgens de enquêtes deze techniek ook werkt bij 96% van de burgers die van militaire training bar weinig weten. Er is dus een goede kans dat het ook voor jouw werkt.

Advertisement
US Marine Corps/picryl.com

US Marine Corps/picryl.com

De methode is super simpel: je begint met het ontspannen van je gezichtsspieren, de spieren van je mond laten verslappen, je tong en de spieren rond je ogen. Dan ga je door naar schouders, waarbij je de zwaartekracht gewoon het werk moet laten doen en je voelt dat je prettig op je plek wordt gehouden door de plaats waarop je je bevindt. Door uit te ademen kan je voor je geestesoog zien hoe alle spanning verdwijnt uit je lichaam die angst en agitatie veroorzaken.

Als het fysieke gedeelte eenmaal is geregeld, komt het mentale stuk. Denk aan een uitzicht waar je rustig van wordt, hier mag ieder bedenken wat hij wil. Een meer, rivier, een heldere hemel, een bloemenweide. Zonder al te veel haast laat je je blik vallen op de details in het beeld.

Marines kunnen op deze manier vrijwel onder elke omstandigheid in slaap vallen, binnen twee minuten. Wij burgers hebben het geluk - het moet gezegd - dat we van andere slaapbevorderende 'hulpstukken' gebruik kunnen maken: een kop thee, een boek, wat muziek, of een relaxt achtergrondgeluid.

Voor deze methode is er misschien wat trainingstijd nodig, ongeveer een maand. Als je niet gelijk resultaat hebt, geef dan niet gelijk op!

Advertisement