Kan je het 'Goede' gedeelte van beschimmeld brood eigenlijk wel veilig opeten?

door Skip

25 September 2018

Kan je het 'Goede' gedeelte van beschimmeld brood eigenlijk wel veilig opeten?
Advertisement

Omdat we zo weinig tijd hebben voor het huishouden worden we gedwongen tot de wekelijkse plundersessie in de supermarkt zodat we al het eten hebben dat we over een min of meer lange tijdspanne gaan opsouperen. Doordat we eten lang kunnen bewaren, denk aan diepvriesproducten, conserven en gesteriliseerde producten, is dit veilig voor de gezondheid. Maar het gebeurt telkens weer dat er wel iets bederft. Zoals brood.

Ben je goed opgevoed dan weet je dat het echt een zonde is om eten te verspillen en gaan we daarom denken aan de mogelijkheid het beschimmelde stuk weg te halen en dat wat 'goed is' dan gewoon op te eten. Iedereen maakt dan wel een existentiële crisis door op het moment dat goed en kwaad van elkaar gescheiden wordt: hoe veilig is dit allemaal?

Experts komen eindelijk met het antwoord.

via thisisinsider.com

Advertisement

Eet NOOIT het 'goede' gedeelte van het beschimmelde brood.

Eet NOOIT het 'goede' gedeelte van het beschimmelde brood.

pexels.com

Veel mensen denken dat er niets mis is het wegsnijden van beschimmelde delen en het goede stuk waar geen schimmelsporen op zitten op te eten.

Maar wat is hier dan fout aan?

De schimmels die we op brood aantreffen, maar op zo'n zelfde manier ook op andere producten, zijn een soort paddestoelen. Paddestoelen zoals je die ook aantreft tussen boomstammen, hebben 'wortels' genaamd schimmeldraden. Deze gaan veel verder (de grond in) dan je met het blote oog kan zien. Zeer waarschijnlijk zal het hele brood vol zitten met schimmeldraden van de schimmels op het brood.

Het is dus niet juist het beschimmelde brood 'goed' te noemen omdat dit onder de microscoop bekeken helemaal niet het geval is.

Wat gebeurt er als je het 'goede' stuk eet?

Volgens experts neem je dan een grote gok: of er gebeurt niks of je kan heel ziek worden. Sommige schimmels zijn zelfs goed voor de mens (peniciline bijvoorbeeld) maar heb je ook hele giftige zoals de Rhizopus Stolonifer ook wel zwarte broodschimmel genoemd, een schimmel typisch voor brood en als je die binnenkrijgt kan je hele ernstige infecties krijgen.

Nog een belangrijk laatste ding: in geval van gesneden brood (casinobrood enz.) dan wordt het hele brood als beschimmeld beschouwd, en niet alleen het verdachte sneetje. Al was alleen al het eerste sneetje beschimmeld zou het laatste evengoed aangetast kunnen zijn door de sporen die vrijkomen in de lucht in het broodzakje. Dat verklaart waarom alle etenswaren die je in de koelkast legt (of erbuiten) verpakt moeten worden of in afgesloten bakjes, m.a.w. voorkomen dat eventuele schimmel de rest van de etenswaren aantast.

Advertisement