Het interieur van onze auto's is viezer dan veel toiletten: dat zegt een onderzoek

Janine image
door Janine

24 Februari 2022

Het interieur van onze auto's is viezer dan veel toiletten: dat zegt een onderzoek
Advertisement

Hoe vaak maak jij het interieur van je auto schoon? Het is een vraag die zeker heel verschillende antwoorden kan oproepen. Er zijn mensen die in feite niet al te veel om de hygiëne van de binnenkant van de auto geven, misschien omdat ze de auto beschouwen als een eenvoudig middel om van de ene naar de andere plaats te gaan, en mensen die in plaats daarvan constant aandacht aan hun auto besteden.

Voor de eerste categorie mensen kan het onderzoek waarover we het hieronder hebben, een soort keerpunt betekenen. Een groep onderzoekers van een Britse universiteit heeft namelijk ontdekt dat er zich tussen de stoelen, het dashboard, het stuur en de deuren een zeer hoge concentratie van vuil bevindt, hoger dan in veel toiletten. Laten we in detail bekijken wat het onderzoek zegt.

via Aston University

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

De studie werd geleid door experts van het College of Health and Life Sciences aan de Aston University in Birmingham. De microbiologen namen in opdracht van Scrap Car Comparison verschillende monsters van het interieur van auto's met verschillende “verhalen” en eigendom van verschillende personen. En de resultaten waren helemaal niet geruststellend.

Versnellingspook, dashboard, kofferbak, stoelen. Denk er eens over na: hoe vaak raken we al deze objecten aan zonder ons al te veel zorgen te maken of ze wel schoon zijn? En hoe vaak stappen we in de auto nadat we op plaatsen zijn geweest die niet al te schoon zijn? Dit zijn geen overdrijvingen of alarmisme: dit is de realiteit, zoals de honderden bacteriën die door onderzoekers op die oppervlakken zijn gevonden, hebben aangetoond.

Advertisement
Frederik Hermann/Flickr - Not the actual photo

Frederik Hermann/Flickr - Not the actual photo

"Ondanks de netheid van onze auto's - merkte Dr. Jonathan Cox, professor aan de Aston University op - betekent het meestal dat hoe ouder ze zijn, hoe vuiler ze zijn. Deze studie wordt fundamenteel als men denkt aan gebieden zoals de kofferbak of de bestuurdersstoel. Veel mensen zetten daar hun boodschappen neer of eten er”.

En blijkbaar, tenzij je eerst goed hebt schoongemaakt, zou je deze gewoonten niet moeten aannemen. De kofferbak, om maar een voorbeeld te geven, is de plaats waar experts het hoogste aantal bacteriën hebben geïdentificeerd (meer dan 1.400), gevolgd door de bestuurdersstoel (650) en de versnellingspook (meer dan 400). In tegenstelling tot wat men zou denken, was het stuur het minst "besmette” punt, met ongeveer 140 bacteriën die in de geanalyseerde auto's werden geïdentificeerd.

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Niveaus van schadelijke deeltjes die vaak hoger zijn dan die in veel toiletten aanwezig zijn, is daarom volgens de onderzoekers de moeite waard om op te letten. "We hopen dat de resultaten van deze studie helpen om het belang van het zorgen voor je auto te onderstrepen - zei Cox - het is de moeite waard om na te denken over hoe vaak we het interieur van het huis schoonmaken en hetzelfde criterium toepassen op de auto, vooral als we er elke dag in rijden”.

Wat vind je van dit onderzoek? Is het tijd om het interieur van de auto schoon te maken?

Advertisement