10 dingen die je dagelijks gebruikt die echter volgens de wetenschap kankerverwekkend zijn

door Skip

24 Juni 2018

10 dingen die je dagelijks gebruikt die echter volgens de wetenschap kankerverwekkend zijn
Advertisement

Dat kanker echt de maatschappij teistert in de wereld van nu, dat blijkt uit de statistieken en helaas ook uit eigen ervaring. Volgens schattingen zullen er voor 2030 23,6 miljoen gevallen bijkomen. Vandaag weten we dat bepaalde omgevingsfactoren van grote invloed kunnen zijn op een al genetische aanleg. Het slechte nieuws is echter dat we wel omringd lijken te zijn door dingen die het ontstaan van tumoren mogelijk in de hand kunnen werken.

Hier volgt een lijst van 11 dingen die we dagelijks gebruiken, maar die in verband zijn gebracht met kanker.

Advertisement

1. De anticonceptiepil

1. De anticonceptiepil

pixabay.com

De anticonceptiepil, een voorbehoedsmiddel waar miljoenen vrouwen voor kiezen, daar kleven twee kanten aan: enerzijds lijkt het 't ontstaan van bepaalde vormen van borst- en baarmoederhalskanker te stimuleren, maar anderszins de kans op tumoren in het baarmoederslijmvlies, eierstokken en de darmen, te verkleinen.

Advertisement

2. Plastic flessen

2. Plastic flessen

pexels.com

BPA is een synthetisch oestrogeen dat wordt gebruikt in de productie van plastic materialen. Het staat erom bekend dat het 't endocriene systeem in de war gooit. Dat betekent dat het de correcte hormoonhuishouding in het lichaam destabiliseert. BPA zit ook in plastic waterflesjes en in enkele plastic bakjes waar je voedsel in kan bewaren. Hoewel enkele bedrijven zijn begonnen met het produceren van 'plastic zonder BPA', zorgen nog veel plastic voorwerpen voor borst- en prostaatkanker.

3. Producten in zout water

3. Producten in zout water

maxpixel.net

In grote hoeveelheden en vaak producten eten die op zout water staan wordt als risico gezien voor het krijgen van maagtumoren.

4. Sommige aangebrande producten

4. Sommige aangebrande producten

pixabay.com

Hoewel er geen zeker bewijs is dat aangebrand eten vormen van kanker veroorzaakt, is in enkele gevallen een verband aangetoond. Wanneer bepaalde producten worden gegrild in de pan of op de grill op hoge temperatuur, dan ontstaat er een chemische verbinding die acrylamide wordt genoemd, dat schadelijk voor de gezondheid is. Experts denken dat het alleen schadelijk is als je er veel van binnenkrijgt (en dat is niet het geval wanneer je een aangebrand sneetje brood eet), maar kan het in combinatie met andere factoren zorgen voor een negatieve bijdrage.

5. Zonnebaden

5. Zonnebaden

maxpixel.net

Wie regelmatig in de zon ligt zonder enige vorm van bescherming loopt het risico vormen van huidkanker te krijgen en dat niet alleen. Volgens een huidkankerstichting, hebben mensen die lange sessies in zonnebankcentra's doen, een kans van meer dan 75% om een melanoom te krijgen.

Advertisement

6. Bepaalde soorten werk

6. Bepaalde soorten werk

pixabay.com

Sommige mensen komen direct in contact met giftige en kankerverwekkende stoffen op de werkplek, te weten:

  • Schilders en huisschilders
  • Kappers (vanwege de chemische stoffen die in verf zitten en worden ingeademd)
  • Schoonheidsspecialistes en nail artists
  • Fabrieksmedewerkers die met rubber werken
  • Fabrieksmedewerkers die met aluminium werken

7. Nachtdiensten

7. Nachtdiensten

Deo photographer/Wikimedia

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek heeft het werken in nachtdiensten onder de factoren geschaard die mogelijk kanker veroorzaken. Experts denken dat werken in het donker en dat het natuurlijke slaapritme verstoren kunnen zorgen voor het krijgen van vormen van kanker.

Advertisement

8. Zaagsel

8. Zaagsel

pixabay.com

Wie regelmatig werkt of in aanraking komt met houtzaagsel heeft meer aanleg voor het krijgen van kanker in de neusholte dan andere mensen. In deze situaties is het goed om maskers te dragen die het type zaagsel kunnen filteren, om zo min mogelijk deeltjes in te ademen.

9. Overgewicht

9. Overgewicht

maxpixel.net

Wanneer er sprake is van overgewicht dan neemt de kans op borstkanker, slokdarmkanker, nierkanker, endeldarmkanker en alvleesklierkanker enorm toe. Er is iets wat je kan doen om het risico te verkleinen. Eet gezond en sport, dat helpt niet alleen bij het blijven op een gezond gewicht, maar vermindert ook depressieklachten en is het gunstig voor je humeur.

Advertisement

10. Familie

10. Familie

Gordon/Flickr

Tot nu toe hebben we alle factoren die in meer of mindere mate te beheersen zijn in je leven. Je kunt kiezen welk dingen je eet, of je wel of niet in de zon gaat enzovoorts. Maar jammer genoeg, als het over kanker gaat, moet je wel rekening houden met een genetische factor. Enkele genetische mutaties die de ziekte in kunnen leiden worden overgeërfd.

Er zijn meerdere factoren die meespelen in het veroorzaken van kanker: roken, alcohol, te bewerkt vlees- en bloemproducten, suiker en nog heel veel meer vormt een bedreiging voor de gezondheid. Op de hoogte zijn echter, van wat schadelijk is, kan een eyeopener zijn voor belangrijke keuzes die we moeten maken in het leven zodat we zeker zijn van een lang en gezond leven.

Advertisement