Uit onderzoek is gebleken dat de tijd waarop we opstaan invloed heeft op hoe we eten

Janine image
door Janine

27 Augustus 2023

Uit onderzoek is gebleken dat de tijd waarop we opstaan invloed heeft op hoe we eten
Advertisement

Iedereen heeft zijn eigen dagelijkse gewoonten, inclusief het tijdstip waarop hij het liefst gaat slapen en het dieet dat hij verkiest. Terwijl sommigen het liefst 's avonds laat in slaap vallen, gaan anderen vroeg naar bed, zodat ze vanaf de vroege ochtenduren fris en actief zijn. En hoe zit het met het eten? Iedereen heeft zijn eigen smaak, maar wist je dat het tijdstip waarop je gaat slapen verband houdt met de manier waarop je eet? Een onderzoek heeft het bevestigd, laten we eens kijken hoe.

via ANSA

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De manier waarop we onszelf voeden lijkt ook verband te houden met het tijdstip waarop we gaan slapen en dus opstaan. Als je dacht dat een beetje sporten voldoende was om een ​​perfecte fysieke conditie te hebben, is dat in werkelijkheid niet het geval: ook de voeding is essentieel, aangezien een gezond en uitgebalanceerd dieet een zeer belangrijke factor is, zowel voor onze gezondheid als voor het gewicht.

Het is prima om lange wandelingen te maken en regelmatig te trainen, maar we mogen niet over het hoofd zien dat voeding ook een hoofdrol speelt en dat het niet voldoende is om een ​​paar weken lang een dieet te improviseren, zonder een deskundige voedingsdeskundige te raadplegen. Adequate voeding moet echter gepaard gaan met een gezonde nachtelijke gewoonte en de beste tijd om 's ochtends op te staan.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De wetenschap heeft namelijk aangetoond dat het tijdstip waarop we in slaap vallen, onze manier van eten beïnvloedt, en aangeeft wanneer het beter is om naar bed te gaan. Is het dus beter om vroeg op te staan ​​of nog wat langer te slapen?

Dit wordt verklaard door een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Florence, in Italië, tijdens het congres van de Italian Society of Human Nutrition. Tijdens de bijeenkomst presenteerde voedingsbioloog Sofia Lotti de resultaten van haar onderzoek. De deskundige evalueerde een steekproef van 51 deelnemers aan het onderzoek met overgewicht en obesitas, waarvan 71% vrouwen en 29% mannen.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Het resultaat toonde aan dat 26% een avondmens was, dat wil zeggen dat ze de neiging hadden laat in de avond te gaan slapen, terwijl 74% een ochtendmens was. Bij het analyseren van de eetgewoonten werd duidelijk dat de eerste groep meer vet, snoep en suikerhoudende dranken consumeerde, dat ze veel meer calorieën binnenkregen dan de tweede groep en dat de calorieverdeling anders was.

Uit het onderzoek bleek dus duidelijk dat mensen die de gewoonte hebben heel laat naar bed te gaan en daardoor laat in de ochtend opstaan, slechter eten dan degenen die juist eerder naar bed gaan en vroeg opstaan, waarbij ze hun energie tijdens de eerste helft van de dag concentreren.

Uiteindelijk heeft laat naar bed gaan en laat opstaan ​​een negatieve invloed op de manier waarop we eten: degenen die later opstaan en in de middag werken, krijgen veel meer calorieën binnen dan mensen die vroeg opstaan, vooral tijdens de hoofdmaaltijden, lunch en diner.

Hoe laat ga jij slapen?

Advertisement