Een onderzoek toont aan dat het eten van een hotdog gelijk staat aan 36 minuten van het leven verliezen

Janine image
door Janine

02 September 2021

Een onderzoek toont aan dat het eten van een hotdog gelijk staat aan 36 minuten van het leven verliezen
Advertisement

We weten het maar al te goed: sommige voedingsmiddelen zijn net zo lekker als ongezond. Van tijd tot tijd - of te vaak - genieten we ervan, ook al zijn we ons ervan bewust dat we ons lichaam niet goed doen. Dan zijn er mensen die met vastberadenheid en opoffering ernaar streven om ze helemaal te vermijden en, te oordelen naar de studie waarover we je gaan vertellen, is dat geen gek idee.

Het onderzoek is er zo een die bedoeld is om veel over te doen praten, en dat is precies wat er gebeurt. Volgens de berekeningen van de onderzoekers kwamen er meer dan 5.800 voedingsmiddelen in terecht, ingedeeld naar hun impact op de menselijke gezondheid en het milieu. Met name één ervan veroorzaakte veel ophef: we hebben het over de hotdog.

via Nature Food

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Zesendertig minuten minder leven elke keer dat we een hotdog eten. Dit zijn geen eenvoudige alarmeringen, dat verzekeren we je, maar een concreet resultaat van dit onderzoek, het resultaat van diepgaande analyses uitgevoerd door wetenschappers Olivier Jolliet en Kateriana Stylianou voor The Conversation, en gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food.

Hoe zijn ze tot een dergelijke conclusie gekomen? Door de voedings- en gezondheidsindex (Health Nutritional Index) te kruisen, de gegevens van een massale epidemiologische studie, de Global Burden of Disease, die al meer dan dertig jaar in elk land ter wereld wordt uitgevoerd, en andere factoren zoals pathologieën en levensstijlen, waren wetenschappers in staat om voldoende informatie te krijgen om de belasting of het gezondheidsvoordeel van duizenden voedingsmiddelen in levensminuten in te schatten.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

De hotdog was er een van, en het resultaat is zeker niet de meest geruststellende, met zijn 36 minuten. Maar dat is nog niet alles. Door andere parameters in hun analyses mee te nemen, konden de onderzoekers de milieu-impact van al deze voedingsmiddelen beoordelen op basis van hun levenscyclus en productiemethoden.

Het doel? De wereld concrete gegevens geven voor een gezond en milieuvriendelijk voedingspatroon waarin we leven en, waarom niet, mensen stimuleren om eerst en vooral van zichzelf te houden door wat ze eten. Ondanks de verontrustende gegevens over hotdogs is er echter niet alleen slecht nieuws.

Maggie Hoffman/Flickr

Maggie Hoffman/Flickr

Een komkommer zou bijvoorbeeld 10 minuten leven toevoegen. Fruit, granen, peulvruchten, zeevruchten en andere voedingsmiddelen zijn ook positief voor ons welzijn en voor de planeet. Maar opgelet: het zou verkeerd zijn om te denken dat deze studie de vraag reduceert tot een eenvoudig - en voor de hand liggend - geschil tussen gezond voedsel van plantaardige oorsprong en schadelijk voedsel van dierlijke oorsprong. Dit is volgens de onderzoekers niet het geval, omdat de variaties zelfs binnen de genoemde categorieën aanzienlijk zijn.

Eén ding is zeker: "Het vervangen van slechts 10% van de dagelijkse calorie-inname van vlees door een gevarieerde mix van geselecteerde volle granen, fruit, groenten, noten, peulvruchten en zeevruchten kan de ecologische voetafdruk verkleinen en tijd toevoegen aan ons bestaan". Uiteindelijk zouden dit beperkte veranderingen zijn.

Wat denk jij? Het is behoorlijk indrukwekkend om op deze manier te classificeren wat we eten, vind je ook niet?

Advertisement