Onderzoekers van Harvard hebben de effecten van intermitterend vasten op veroudering aangetoond - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Onderzoekers van Harvard hebben de effecten…
10 uitvindingen en ontdekkingen van het oude Griekenland die we vandaag nog steeds gebruiken De natuur gaat in de tegenaanval: olifanten evolueren om hun slagtanden te verliezen en zichzelf te redden van jagers

Onderzoekers van Harvard hebben de effecten van intermitterend vasten op veroudering aangetoond

Door Janine
953
Advertisement

Er is al een aanzienlijke hoeveelheid studies die de theorie ondersteunen dat intermitterend vasten goed is voor de gezondheid. Maar nu heeft een studie van Harvard de biologie achter dit feit ontdekt. In feite lijkt vasten de processen die op het mitochondriale niveau plaatsvinden te beïnvloeden, verantwoordelijk voor de veroudering van een organisme. Dat is de reden waarom het verlengen van het interval tussen de ene maaltijd en de andere, kort gezegd, mensen langer laat leven.

Disclaimer: we herinneren je eraan dat de informatie in dit artikel van algemene aard is en uitsluitend voor een verspreidend doel is gepubliceerd. Ze kunnen in geen geval de mening van een arts vervangen.

foto: pexels.com

Geleerden die de theorie van het vasten ondersteunen, baseren zich op het feit dat het in de evolutionaire geschiedenis van de mens altijd normaal en vrij frequent was dat er meer dan 12 uur tussen twee maaltijden zaten; dit gebeurde omdat voedsel niet altijd beschikbaar was, maar ook vanwege religieuze praktijken.

Maar Harvard-wetenschappers hebben zich geconcentreerd op celbiologie, wat zou verklaren waarom vasten zo'n belangrijke invloed heeft op het verouderingsproces. De intermitterende behandeling van het onderzoek bestaat erin 16 uur lang geen voedsel tot zich te nemen - wat betekent dat je het ontbijt overslaat en direct van het avondeten overgaat tot de lunch de volgende dag - of zelfs 24 uur.

De onderzoekers onderzochten de biologische processen die betrokken zijn bij de achteruitgang van het vermogen van cellen om energie te verwerken door de jaren heen, wat de oorzaak is van ouder worden en verwante ziekten.

foto: maxpixel.net

Mitochondriën zijn organellen die deel uitmaken van een cel en zorgen voor de energie die nodig is voor cellulair functioneren. Het vermogen om energie te produceren neemt af met de leeftijd van een organisme. Om de effecten van vasten op het metabolisme en de levensduur te onderzoeken, hebben wetenschappers enkele tests uitgevoerd met C. Elegans, een worm die leeft in de bodem van regio's met een gematigd klimaat en een levensverwachting heeft die niet langer is dan twee weken. De onderzoekers merkten op dat de mitochondriën door het beperken van het wormdieet, een meer duurzame staat van jeugd behielden.

Een gereduceerd dieet en intermitterend vasten waren al bekend als factoren die een betere gezondheid bevorderen. Begrijpen waarom dit gebeurt is cruciaal om op een therapeutische manier gebruik te maken van de voordelen, "zei Heather Weir, hoofdauteur van de studie gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism.

Vasten is echter een praktijk die niet geïmproviseerd mag worden: de risico's die het onttrekken van de benodigde energie aan het lichaam met zich meebrengt, kunnen doorgaans ernstige gevolgen hebben. Om deze reden is het goed om met een arts te overleggen en mogelijk je levensstijl te veranderen. Het lichaam moet geleidelijk opnieuw worden ingesteld om perioden van onthouding van voedsel te doorstaan, anders zijn alle voordelen die het vasten oplevert, niet aanwezig.

Tot slot is het goed om te verduidelijken dat het onderzoek van de studie op geen enkele manier te maken heeft met een obsessie met voedsel of een esthetische kwestie; het doel is om gezondheid te bevorderen, rekening houdend met de persoonlijke behoeften van ieder van ons.

Source: 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt