6 drankjes die ons kunnen helpen onze lever gezond te houden

Janine image
door Janine

14 Februari 2020

6 drankjes die ons kunnen helpen onze lever gezond te houden
Advertisement

De lever is een orgaan dat een groot vermogen heeft om te herstellen, maar dat direct de gevolgen ondervindt van een levensstijl die niet echt aan te bevelen is. Alcohol, roken of een vetrijk dieet kunnen de goede werking ervan in gevaar brengen en moeten worden vermeden.

Er zijn echter voedingsmiddelen die dit orgaan kunnen helpen zijn functies uit te voeren en het resistenter te maken als het zwaar op de proef wordt gesteld (zoals een feest met gefrituurd voedsel). Hieronder vermelden we 6 levervriendelijke voedingsmiddelen, verenigd door het feit dat ze kunnen worden genomen in de vorm van smakelijke drankjes of vruchtensappen.

via healthline.com

Advertisement
Bgelo777/Wikimedia

Bgelo777/Wikimedia

  • 1. Koffie. Deze drank kan gunstige effecten hebben op de lever. Niet alleen verhoogt het het aantal antioxidanten en vermindert het ontstekingen, maar sommige onderzoeken hebben een preventie-effect gevonden voor cirrose en andere pathologieën van dit orgaan (zie de bronnen hieronder voor meer informatie). Uiteraard moet het op verantwoorde wijze worden geconsumeerd!
  • 2. Thee (groen). Veel onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige (vooral groene) theeconsumptie een positief effect heeft op leverenzymen en helpt om vetafzettingen te beperken.
  • 3. Cranberrysap. Deze bessen zijn zeer rijk aan antioxidanten; ze zijn nuttig om de lever te beschermen tegen eventuele schade of disfunctie.
Advertisement
medicalgraphics.de

medicalgraphics.de

  • 4. Grapefruitsap. Hoewel specifieke onderzoeken bij mensen ontbreken, is bij dieren aangetoond dat antioxidanten van de grapefruit ontstekingen verminderen en de afweermechanismen van de lever versterken.
  • 5. Druivensap. Veel studies uitgevoerd op dieren en een aantal studies op mensen bevestigen dat druiven en de extracten van zijn zaden nuttig zijn om het niveau van antioxidanten te verhogen en te beschermen tegen ontstekingen.
  • 6. Vijgcactus. Onverwacht lijkt deze vrucht bijzonder effectief te zijn tegen de symptomen van een kater, juist omdat het de ontsteking van de lever vermindert en dit orgaan beschermt tegen de schade veroorzaakt door alcoholgebruik.

Dit zijn enkele goede voedingsmiddelen voor de lever: je beslist zelf of je ze zo wilt eten of drinken, of smakelijke sappen wilt bereiden in combinatie met andere ingrediënten (online vind je honderden recepten om te proberen).

We herinneren je eraan dat de dranken en voedingsmiddelen die we hebben vermeld, je kunnen helpen hun functies te verbeteren, maar ze mogen geen alibi zijn om je over te geven aan activiteiten die het verzwaren. Vermijd ook doe-het-zelf remedies: deze tips vervangen geen medisch advies, dus neem bij problemen onmiddellijk contact op met een specialist.

Advertisement