Amandelen helpen de bloedvaten van cholesterol te reinigen, volgens een nieuwe studie - Curioctopus.nl
x
Amandelen helpen de bloedvaten van cholesterol…
Antarctica valt uiteen: een enorme ijsberg die tweemaal zo groot is als New York staat op het punt om af te breken Is jouw kat neurotisch? Volgens de wetenschap weerspiegelt het eenvoudigweg je persoonlijkheid

Amandelen helpen de bloedvaten van cholesterol te reinigen, volgens een nieuwe studie

09 Maart 2019 • Door Janine
1.953
Advertisement

De voordelen van gedroogd fruit voor de gezondheid zijn al langer bekend; toch blijven de eigenschappen van deze voedingsmiddelen ons verrassen.

Een onderzoek uitgevoerd door Penny Kris-Etherton, voedingsdeskundige aan de Universiteit van Pennsylvania, heeft aangetoond dat amandelen verrassende anti-cholesterol eigenschappen hebben: als ze dagelijks geconsumeerd worden, verbetert de functionaliteit van de "goede" cholesterol HDL, verantwoordelijk voor het reinigen van de bloedvaten, het voorkomen van pathologieën zoals een hartaanval.

De studie, gepubliceerd in de Journal of Nutrition, laat zien dat amandelen niet alleen de HDL-cholesterolspiegel verhogen, maar ook de functionaliteit verbeteren en het cardiovasculaire risico verminderen. Een groep vrijwilligers onderging zes weken een dieet met dagelijks 43 gram amandelen (iets meer dan de aanbevolen 30 gram), en verving ze vervolgens door een bananenmuffin; bloedonderzoek vóór, tijdens en na dit onderzoek onthulde de verrassende effecten van deze gedroogde vruchten.

In feite bleek dat "het hoogste percentage van cholesterol HDL groeit met 19 procent, de functionaliteit met 6,4 procent, wat betekent dat de HDL zijn werk als "schoonmaker" zelfs nog beter doet dan normaal, waardoor meer cholesterol wordt hersteld".

Resultaten die lijken te worden bevestigd door een ander onderzoek in de Journal of the American Hearth Association, volgens welke amandelen "slechte" LDL-cholesterol met 7% verminderen bij mensen met obesitas of overgewicht. Hoewel deze gedroogde vruchten niet moeten worden verward met een echte "behandeling", kan toch worden gezegd dat amandelen het cardiovasculaire profiel helpen verbeteren, mede dankzij hun bijdrage aan vitamine E en meervoudig onverzadigde vetten. "Ze zijn een perfecte snack, als je met mate eet in plaats van een snack met voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde," merkt Kris-Etherton op.

Het is echter goed om op de doses te letten, omdat deze 600 calorieën per ons bevatten: het ideale is om 30 gram per dag te consumeren, welke moet worden verlaagd tot 20-25 gram in caloriearme diëten. Het is ook aan te bevelen om verschillende soorten gedroogd fruit te eten om te profieteren van de vele voordelen: hazelnoten en walnoten hebben bijvoorbeeld een antioxidant vermogen dat hoger is dan amandelen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt