Waarom vinden sommige mensen het zo moeilijk om toe te geven dat ze ongelijk hebben? - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Waarom vinden sommige mensen het zo…
De natuur gaat in de tegenaanval: olifanten evolueren om hun slagtanden te verliezen en zichzelf te redden van jagers De zaadcellen van de vader

Waarom vinden sommige mensen het zo moeilijk om toe te geven dat ze ongelijk hebben?

612
Advertisement

Laten we eerlijk zijn, niemand houdt ervan om fouten te maken, maar we maken ze allemaal, groot of klein. Er zijn mensen die openlijk accepteren en toegeven dat ze fout zaten, anderen niet. We hebben het niet over diegenen die eenvoudig hun positie ondersteunen, maar over degenen die hetzelfde blijven zeggen ondanks het bewijs dat de feiten het ontkennen. Je fouten erkennen betekent je bewust worden en groeien, maar waarom blijven sommige mensen de werkelijkheid ontkennen?

foto: pexels

Het is duidelijk dat de erkenning van fouten te maken heeft met zelfvertrouwen. Mensen die lijden aan een laag niveau van zelfrespect vinden het moeilijker om toe te geven dat ze ongelijk hebben en zich te verontschuldigen. De erkenning van schuld wordt in feite gezien als een bedreiging voor je ego, en ontkenning is de enige verdedigingsstrategie die nuttig is om dat risico te vermijden.

Vaak is het geen bewuste actie: het verdedigingsmechanisme verandert de perceptie van de realiteit, tot het punt dat het niet in staat is om te onderscheiden wat echt is en wat het ego in plaats daarvan als "waar" bestempelt. Dit type persoon kiest er met andere woorden niet voor om zijn positie te behouden, maar wordt daartoe gedwongen door een reeks onbewuste angsten. Zijn ego is zo kwetsbaar dat het liever liegt dan het onder ogen te zien.

Dit proces kan ook worden verergerd door de mensen in de omgeving. Vaak kan deze houding worden verwisseld met een index van kracht en persoonlijkheid, omdat het verdedigen van de eigen posities een typisch aspect is van sterke mensen. Maar we moeten de twee dingen niet verwarren: het verdedigen van iemands opvattingen en overtuigingen is absoluut juist en te waarderen, maar wanneer iemand stuit op een muur van bewijzen, moet men de kracht hebben - in feite - om te stoppen en een stap terug te doen.

Het beste advies, als je te maken hebt met een dergelijk persoon, is om er niet in mee te gaan maar ook niet proberen het te bestrijden, vooral als je te maken hebt met andere mensen. De schaamte zal niets anders doen dan verharden en zijn verdediging versterken: beter is het om te wachten op een meer ontspannen moment, ver weg van de oren van anderen, en misschien proberen om wat kalmer over de kwestie te praten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt