5 schijnbaar onschadelijke gedragingen dat we bij kinderen moeten herkennen en corrigeren

Janine image
door Janine

15 Juli 2020

5 schijnbaar onschadelijke gedragingen dat we bij kinderen moeten herkennen en corrigeren
Advertisement

Als een kind in het gezin arriveert, vooral als het de eerste is, weet geen enkele ouder hoe hij zich moet gedragen en hoe hij kan voorkomen dat hij negatief gedrag voor zichzelf en voor anderen vertoont. Dat van vader of moeder is namelijk geen "beroep" dat in theorie wordt geleerd, maar alleen in de praktijk en daardoor fouten te maken.

Iedereen wil tenslotte zijn kinderen opvoeden zodat ze toekomstige volwassenen zijn die respectvol en betrouwbaar zijn. Soms wordt er echter niet veel gewicht gegeven aan bepaald gedrag van jongens en meisjes, waardoor ze zich gedragen zoals normaal lijkt te zijn voor hun leeftijd, in de veronderstelling dat de tijd dit deel van het karakter misschien zal gladstrijken. In werkelijkheid is het altijd goed om te beseffen wat problemen kan veroorzaken voor onze kinderen, hun omgeving en hun groei. Hoe? Door bepaald gedrag te leren herkennen en daarnaar te handelen.

via Psychology Today

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

1. Als onze kinderen respectloos zijn, is het goed om onmiddellijk in te grijpen

Manieren van omgaan met anderen zijn een fundamentele sleutel om te begrijpen wat voor soort volwassenen onze kinderen zullen zijn. Als ze geen respect hebben voor hun leeftijdsgenoten, zullen ze de basis creëren om deze houding ook in de toekomst aan te nemen, ten koste van hun sereniteit en groei. Het is niet “normaal” dat ze anderen overheersen, en daarom is het altijd fundamenteel dat ze worden opgevoed met tolerantie en respect voor andere mensen.

2. Ze accepteren geen fouten of verwijten

Als we een kind leren om van zijn fouten te leren, of om er geen drama van te maken als hij het bij het verkeerde eind heeft of als hij tot de orde wordt geroepen, zullen we zijn zelfvertrouwen kunnen vergroten en hem kunnen weerhouden rancuneus en gesloten gedrag te vertonen. Het versterken van zijn eigenwaarde betekent dat hij naar voren komt als een zelfverzekerd persoon, in staat om beslissingen te nemen en tegelijkertijd kritiek te accepteren.

3. Als ze te veel scheldwoorden gebruiken, kunnen ze geweld normaliseren

Ook in dit geval is de observatie van onze kinderen fundamenteel. Hoewel games en tijdverdrijf onschuldig lijken, moeten we altijd in de gaten houden wat ze zeggen en wat ze doen, om te voorkomen dat ze te vaak vervallen in gewelddadig gedrag of taal. Helaas zijn er tal van gelegenheden waarbij ze in aanraking kunnen komen met niet bepaald educatieve en respectvolle “voorbeelden”, dus het is goed om daar naar te handelen.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

4. We moeten hen leren vragen, zonder iets als vanzelfsprekend te nemen

Een belangrijke kant, waar in het dagelijkse leven van een relatie met kinderen misschien vaak weinig belang aan wordt gehecht, is hoe ze dingen aan ons en anderen vragen. Als ze op een onbeschofte manier iets vragen, eisen en doen, of driftig worden als ze iets niet krijgen, zijn we op de verkeerde weg. Om deze reden is het goed om hen de juiste manier te leren om dingen te vragen, met beleefdheid en respect, en hen ook voor te bereiden op een mogelijke weigering.

5. We moeten hun empathie naar voren brengen

De sleutel, ook in deze zin, is respect. Als een kind niet dominerend is ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten en leert om bepaalde grenzen niet te overschrijden, zal hij ze ook kunnen begrijpen en daarom niet kunnen beleven als “antagonisten” om tegen te vechten en te overheersen. Dit geldt ook in de relatie met de ouders die, door een kind aan te moedigen om in geval van ruzie zich in hun schoenen te plaatsen, erin slagen een optimale manier van communicatie te creëren.

Het is waar: dit alles lijkt misschien voor de hand liggend en tegelijkertijd moeilijk of nauwelijks haalbaar in het dagelijks leven. Deze indicaties kunnen echter in gedachten worden gehouden en je kunt ze stap voor stap proberen in de praktijk te brengen. Kinderen zijn tenslotte onze toekomst en het is aan ons om ze te begeleiden en op te voeden zodat ze goede mensen zijn, ook vanuit het gedrag dat ons het meest onschuldig lijkt.

Advertisement