Volgens Maria Montessori zijn dit de 10 gouden regels voor het bepalen van de grenzen voor je kinderen

Janine image
door Janine

05 Mei 2019

Volgens Maria Montessori zijn dit de 10 gouden regels voor het bepalen van de grenzen voor je kinderen
Advertisement

Maria Montessori was een Italiaanse pedagoge, opvoedster en filosofe. Ze is over de hele wereld bekend dankzij haar onderwijssysteem, dat wordt toegepast op meer dan 60.000 scholen over de hele wereld. De Montessori-methode is gebaseerd op respect voor de natuurlijke fysieke, psychologische en sociale ontwikkeling van het kind en is een uitstekende hulp om grenzen te stellen aan onze kinderen zonder onjuist te zijn.

Hier zijn 10 nuttige tips om onze kinderen de juiste grenzen te geven volgens de leer van Maria Montessori:

via Montessori.org

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

1) Wees in balans. Je moet niet te beperkend (altijd nee zeggen) of te tolerant zijn (altijd ja zeggen). We moeten een balans vinden, door grenzen te verduidelijken van wat we kunnen vragen en doen.

2) Geef aandacht. Als je echt je kind wilt begrijpen, hecht dan geen belang aan andere activiteiten wanneer hij tegen je praat.

3) Wees empathisch. Wanneer je luistert, praat of iets vraagt, probeer dan de stemming van je kind te begrijpen. Verplaats jezelf in zijn schoenen.

4) Blijf kalm. Wees standvastig in je beslissingen en in je waarschuwingen, maar blijf lief: vermijd schreeuwen en agressief zijn.

5) Wees consistent. Wanneer je limieten stelt, zorg dan dat ze altijd duidelijk zijn en dat er geen tegenstellingen zijn: alleen dan zullen je kinderen begrijpen wat je van hen wilt en waarom.

6) Geef concrete en beknopte ideeën. Als je je kind iets moet leren, wees dan duidelijk zodat het meteen begrijpt wat je uitlegt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

7) Wees flexibel. Soms kunnen de limieten worden overschreden. Als je een dergelijke situatie meemaakt, probeer dan minder streng te zijn, terwijl je consistent blijft.

8) Eerste les: respecteer anderen. Leer je kinderen dat er een onoverkomelijke limiet is, een limiet die nooit kan worden overschreden: respecteer anderen.

9) Denk na met je kind. Je kind zal groter worden en accepteert niet langer de grenzen zonder te discussiëren. Bespreek met je kind en luister naar hem, maar wees altijd zelfverzekerd, leg uit waarom je grenzen stelt.

10) Ontwikkel de dialoog van jongs af aan. Bespreek met je kind de motivaties van je gedrag en zijn gedragingen die hij vanaf de kindertijd moet volgen, zodat het al op jonge leeftijd zelfstandigheid, zelfdiscipline, sociaal zijn en kritisch denken kan ontwikkelen.

Goede ouders zijn is een heel gecompliceerde taak, Maria Montessori wist dit goed, daarom heeft ze haar beroemde methode ontwikkeld en verspreid. Het volgen van haar leer kan ons helpen betere ouders te worden en onze kinderen een gezonder en gelukkiger bestaan ​​te garanderen!

Advertisement