De schildpadtechniek, een effectieve methode om driftbuien bij kinderen te neutraliseren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De schildpadtechniek, een effectieve…
Er is een schimmel ontdekt die polyurethaan Een bom van de Tweede Wereldoorlog explodeerde zonder waarschuwing midden in een veld in Duitsland

De schildpadtechniek, een effectieve methode om driftbuien bij kinderen te neutraliseren

Door Janine
4.044
Advertisement

Een plotselinge huilbui, een min of meer gemotiveerde gril, woede en frustratie. We hebben allemaal weleens scènes als deze van kinderen gezien, of we zijn er protagonisten van geweest.

Dergelijke manifestaties betekenen dat emoties op dat moment niet meer beheersbaar zijn, ze moeten er ten koste van alles uit komen, om de frustratie bekend te maken bij de groten, om proberen iets gedaan te krijgen.

Leren omgaan met emoties is echter niet alleen een fundamenteel aspect van volwassenheid, maar vertegenwoordigt een doel dat veel ouders kunnen en moeten vinden om hun kinderen beter te laten opgroeien. Hoe doe je dat? Er is een leuke en effectieve manier om de kleintjes rustig te houden, zelfs op de meest lastige momenten. Laten we kijken wat het is.

foto: pxhere.com

Het gaat om de zogenaamde "schildpadtechniek" die eenvoudigweg bestaat uit het vertellen van de kinderen van het verhaal van een klein reptiel met een schild, genaamd Manolita.

Het verhaal gaat over deze kleine schildpad, die altijd boos en gefrustreerd was omdat iedereen, vooral op school, haar negeerde, haar voor de gek hield of haar gewoon niet begreep. Maar op een dag, toen ze naar huis terugkeerde, vond ze een oudere schildpad, die haar adviseerde haar woedeproblemen op te lossen door middel van… haar schild.

Hoe? Voor de situaties die ze niet wist aan te pakken, raadde de oude schildpad Manolita aan zich terug te trekken in haar schild, tot 10 te tellen en naar buiten te komen. Dus probeerde Manolita het wijze advies in praktijk te brengen en ontdekte dat de oude vrouw gelijk had. Na het ervaren van woede en het experimenteren met de techniek, verbeterde de situatie, en Manolita slaagde erin naar alles te kijken vanuit een ander perspectief, meer ontspannen.

Sleutelwoord: zelfcontrole. Dit is een handig verhaal, dat in sommige gevallen misschien niet genoeg is, maar zeker een poging waard is.

Op elke leeftijd, in elke context, is het belangrijk om de schildpadtechniek in de praktijk te brengen, om de controle over je emoties terug te krijgen. Bij kinderen is deze techniek met name geschikt in de kleuterklas en voor kinderen met aandoeningen die verband houden met aandachtstekort en hyperactiviteit.

Om beter te begrijpen hoe en wanneer deze methode moet worden gebruikt, moet bij de kinderen meteen duidelijk worden gemaakt. Het gaat er niet alleen om een verhaal te vertellen, maar ook om lichaam en geest te betrekken bij wat je doet.

Advertisement

Als, wanneer het kind boos is en zich niet wil kalmeren, de leraar of ouder het woord "schildpad" hardop uitspreekt, moet het kind zijn benen omhelzen, zijn hoofd op hen laten rusten en met zijn ogen gesloten, doen alsof hij in de schild zit, diep ademhalen en tot 10 tellen.

Dat van de schildpad is slechts een van de vele strategieën die kunnen worden uitgeprobeerd om woedeaanvallen bij de jongsten te beheersen. Het moet niet worden beschouwd als een eenvoudig spel, omdat het leren van effectieve zelfbeheersing als kind erg handig is om jezelf te beheersen in moeilijke en gecompliceerde situaties als je ouder bent.

Druk, vijandige omgevingen, opgebouwde spanning: de gevallen waarin je een “woedeuitbarsting” riskeert, kunnen heel veel zijn. Met deze eenvoudige ontspanningstechniek kunnen we onze kinderen leren meer vreedzame momenten door te brengen en beter te leven.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt