Hongerige student eet banaan tentoongesteld in museum: “ik wilde het niet laten bederven”

Janine image
door Janine

05 Mei 2023

Hongerige student eet banaan tentoongesteld in museum: “ik wilde het niet laten bederven”
Advertisement

Kunst heeft in de loop van de tijd talloze evoluties doorgemaakt. Het is de taak van de kunstenaar om de samenleving weer te geven en te beschrijven, maar als dat vroeger gebeurde door elk minimaal detail duidelijk te maken, zijn we in de hedendaagse wereld overgegaan op een meer conceptuele kunst, gekoppeld aan impressies, die bijna het idee probeert te maskeren dat erachter zit.

Een van de artistieke voorstellingen die de meeste ophef veroorzaakte, was het werk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan: The Comedian, oftewel een banaan die met ducttape aan de muur was vastgeplakt.

Jammer echter dat een student tijdens de tentoonstelling willekeurig besloot de banaan eraf te halen, op te eten en de schil terug aan de muur te hangen. Laten we in detail kijken wat er is gebeurd.

via The Guardian

Advertisement
shwan.han/Instagram

shwan.han/Instagram

The Comedian, een beroemd kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, baarde opzien door zijn lef. In feite is het niets meer dan een banaan die dankzij ducttape aan de muur is bevestigd. Ondanks dat het een werk is dat als zeer eenvoudig wordt beschouwd, heeft het een waarde van ongeveer 120.000 dollar (ongeveer 110.000 euro). Jammer echter dat een student besloot het op te eten.

Advertisement
shwan.han/Instagram

shwan.han/Instagram

Het werk werd tentoongesteld in het Leeum Museum of Art in Seoul. Tijdens een bezoek aan het museum werd een Zuid-Koreaanse student, Noh Huyn-soo, gefilmd terwijl hij de banaan van de muur verwijderde. Nadat hij de schil eraf had gehaald, at hij het op en hing de schil vervolgens aan de muur. De clip werd vervolgens door de jongen op zijn sociale netwerken gepubliceerd, in de overtuiging dat zijn optreden ook een kunstwerk was.

De student legde het museum uit dat de reden dat hij de banaan at, was omdat hij honger had en niet wilde dat het zou bederven. Het gebeurde allemaal in een mum van tijd, zodanig dat het museumpersoneel verbijsterd was en geen actie kon ondernemen. Het incident werd onmiddellijk gemeld aan Cattelan, die echter geen enkele reactie lijkt te hebben gegeven.

shwan.han/Instagram

shwan.han/Instagram

"Toen ik het werk van Cattelan zag - legde de student uit aan de media - dacht ik dat het een opstand was tegen een bepaalde autoriteit. Het gebaar dat ik maakte is dan ook niets meer dan een opstand tegen de opstand. Het beschadigen van een kunstwerk kan ook worden gezien als een artistieke weergave, ik dacht dat het een interessante actie zou zijn... Bovendien denk ik dat het aan de muur werd gehangen om te worden opgegeten".

Wat vind jij ervan?

Advertisement