7 hele beroemde schilderijen met een geheim dat bij deskundigen nog steeds voor verwarring zorgt

door Skip

23 Juli 2018

7 hele beroemde schilderijen met een geheim dat bij deskundigen nog steeds voor verwarring zorgt
Advertisement

Gaat het over kunstgeschiedenis, dan zijn er veel kunstwerken die we allemaal kennen en die we minstens een keer in het leven hebben gezien, zoals het Laatste Avondmaal door Da Vinci en de Nachtwacht van Rembrandt. Kunstwerken die al sinds eeuwen worden bestudeerd door experts. En toch zijn er nog steeds discussies rondom enkele aspecten die nog niet helemaal duidelijk zijn.

Enkele experts zijn ervan overtuigd dat er geheimen zitten verstopt in deze schilderijen.

We hebben er hier zeven voor je verzameld.

Advertisement

1. De verborgen muziek in het Laatste Avondmaal.

1. De verborgen muziek in het Laatste Avondmaal.

Cocóptero Datos

Volgens musicus Giovanni Maria Pala, schrijver van het boek "La musica celata" (De verborgen muziek) verbergt het beroemde schilderij van Leonardo muzieknoten van een lied, aangegeven door de plaatsing van de handen van de apostelen. Het is een requiem die hier is te beluisteren.

Advertisement

2. De harmonie der lusten.

2. De harmonie der lusten.

Wikimedia

Hetzelfde verhaal, maar dan veel sterker onderbouwd, gaat op voor de beroemde "Tuin der lusten" door Bosch. Het horror-schilderij door de Hollandse meester is rijk aan details. Een van deze details is een minuscule partituur die staat geschreven op de billen van een man die wordt gemarteld door duivels. Een studente van de Oklahoma-universiteit heeft hem getranscribeerd, waarbij ze rekening hield met de conventies die toendertijd golden. Hier kan je de melodie horen.

3. De letters van Mona Lisa.

3. De letters van Mona Lisa.

Wikimedia

Volgens de Italiaanse onderzoeker Silviano Vinceti, zitten er in de ogen van Mona Lisa microscopische letters verstopt. In het linkeroog zouden de initialen van de maker Leonardo Da Vinci zitten, en zouden er in het rechteroog meer dan twee initialen zitten. Vinceti is ervan overtuigd dat het de initialen zijn van het model van de kunstenaar, of beter gezegd, modellen: een man en een vrouw. Volgens deze theorie zou de Mona Lisa een androgyne fusie zijn van (man en vrouw) twee verschillende modellen.

4. De nachtwacht, maar dan overdag.

4. De nachtwacht, maar dan overdag.

wikimedia

De correctere benaming van het doek dat door iedereen gekend wordt als de Nachtwacht heet eigenlijk "De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq." Het heeft die naam misschien wel omdat het zich helemaal niet 's nachts afspeelt! Uit de restauraties in de jaren veertig kwamen veel fellere kleuren en een scene overdag naar voren. Enkele critici menen dat restaurateurs hebben overdreven en dus slecht werk hebben afgeleverd en zo het doek kunstmatig lichter hebben gemaakt. Volgens anderen was de oorspronkelijke Nachtwacht overdag geschilderd en zou dit de vele interpretaties van het doek veranderen.

5. De mysterieuze visser.

5. De mysterieuze visser.

Wikimedia

Tivadar Csontváry Kosztka was een Hongaarse schilder in de negentiende eeuw die dit schilderij maakte getiteld "The Old Fisherman" herbergt een geheim in de vorm van een optische illusie. Door een spiegel te plaatsen in het midden van zijn gezicht worden de afbeeldingen hierboven zichtbaar: die van God aan de ene kant en die van Satan aan de andere kant. De kunstenaar wilde de dualiteit symboliseren tussen goed en kwaad die in elk mens aanwezig is. Hieronder zie je het effect.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

6. La primavera in detail.

6. La primavera in detail.

Wikimedia

La Primavera door Botticelli is niet alleen een allegorisch werk, maar ook een kunstwerk dat wordt gekenmerkt door een extreem realistische weergave van de plantensoorten die erop staan. Er zijn meer dan vijfhonderd verschillende bloemen geteld op het schilderij, het merendeel hiervan bestaand en bekend. De rest? Fantasie of verdwenen soorten?

Advertisement

7. Broadway, maar dan abstract.

7. Broadway, maar dan abstract.

Wikimedia

Mondriaan staat bekend om zijn hele abstracte kunst. Dit schilderij lijkt misschien niet anders dan de anderen, maar moet de titel de alarmbellen laten rinkelen: Broadway Boogie-Woogie. Het is in feite zijn herinterpretatie van de stratenkaart van Broadway, de wijk in New York waar hij sinds kort was heen verhuisd toen hij dit werk maakte.

Advertisement