Directrice van school gestuurd omdat ze leerlingen David van Michelangelo liet zien

Janine image
door Janine

26 Maart 2023

Directrice van school gestuurd omdat ze leerlingen David van Michelangelo liet zien
Advertisement

Kunst is niets anders dan de materiële omzetting van de genialiteit van een kunstenaar. Sommige werken worden beschouwd als het belangrijkste deel in de collectieve verbeelding, maar ze zijn vooral culturele en historische referenties geworden voor generaties en generaties. Er is geen persoon die de "Mona Lisa" niet kent en iedereen heeft er minstens één keer van gedroomd om naar het Parijse museum van het Louvre te gaan om te proberen het mysterie achter haar gezicht en haar ogen te begrijpen of, nogmaals, wie zou er niet op de vloer van de Sixtijnse Kapel willen gaan liggen en urenlang naar dat plafond te kijken dat de geschiedenis van het menselijk bestaan ​​beschrijft?

Er zijn schilderijen en sculpturen die je, waar ter wereld je ook bent geboren, verplicht moet kennen. Jammer echter dat de hoofdpersoon van het verhaal gedwongen werd ontslag te nemen wegens klachten van ouders, omdat hun kinderen het beeld van Michelangelo's "David" te zien hadden gekregen. Laten we eens kijken wat er is gebeurd.

via Dailymail

Jörg Bittner Unna/Wikimedia Commons - Not the actual photo

Jörg Bittner Unna/Wikimedia Commons - Not the actual photo

Directrice Hope Carrasquilla van de Tallahassee Classical School in Florida, Verenigde Staten, werd gedwongen haar ontslag in te dienen nadat de ouders van leerlingen hadden geklaagd omdat hun kinderen de afbeelding van Michelangelo's "David" in de kunstgeschiedenisles te zien hadden gekregen. Een marmeren sculptuur die de naakte bijbelse held voorstelt. Het is precies dit aspect dat de verontwaardiging heeft gewekt van veel moeders en vaders, die nooit zouden hebben gewild dat hun 12-jarige kinderen die “onfatsoenlijke dingen" zouden zien.

Gewoonlijk moet in die onderwijsinstelling een bericht naar de ouders worden gestuurd voordat de leerlingen klassieke kunstwerken kunnen tonen. Bij deze gelegenheid was er echter een vergissing en werd er geen waarschuwing ontvangen door de moeders en vaders. Toen ze echter hoorden dat de kinderen de David hadden geobserveerd, protesteerden ze en vroegen om ontslag van de directrice.

"Het begon allemaal - legde Hope uit - met een communicatiefout. Af en toe is er een ouder die boos wordt over renaissancekunst, daarom hadden we het idee van de brief bedacht. Deze keer hebben we echter een fout gemaakt”.

Advertisement
Hope Carrasquilla/Facebook

Hope Carrasquilla/Facebook

De voorzitter van het schoolbestuur, Barney Bishop, stelde Hope Carrasquilla, na talloze klachten van ouders te hebben ontvangen, een ultimatum, met het argument dat als ze niet vrijwillig ontslag zou nemen, hij gedwongen zou worden haar te ontslaan.

Wat vind jij, is het oké dat leerlingen bepaalde kunstwerken niet te zien krijgen, alleen omdat hun ouders het misschien niet kunnen waarderen als ze ze zien? Riskeer je daarmee niet ook dat de schoonheid van kennis wordt beperkt?

Advertisement