Waarom is genegeerd worden door je partner veel pijnlijker dan ruzie met hem te hebben? De 3 belangrijkste redenen

Janine image
door Janine

22 April 2022

Waarom is genegeerd worden door je partner veel pijnlijker dan ruzie met hem te hebben? De 3 belangrijkste redenen
Advertisement

In elke relatie is er niets erger dan genegeerd te worden. Sterker nog, het lijden is groter dan wanneer je een verhitte discussie of zelfs een flinke ruzie hebt. Onverschilligheid is een van de meest voorkomende oorzaken van de ontwikkeling van ongemak. Waarom? Blijkbaar lijkt dit soort gedrag meer "beschaafd" dan een gevecht waarbij emoties kunnen overstijgen in gebaren en woorden die volledig buiten de rationele controle vallen.

Toch is dat niet helemaal het geval...

via regain

Advertisement
Pexels

Pexels

Hoe energiek het ook is, een discussie elimineert de communicatie tussen mensen niet, maar probeert deze op de een of andere manier te vernieuwen. Degenen die boos worden, uiten - misschien heel slecht - een zekere aandacht voor de ander. En dit wordt ook door ons onderbewustzijn waargenomen. Onverschilligheid daarentegen voedt de eenzaamheid van het individu en zijn marginalisering.

In het bijzonder doet het zoveel pijn om drie redenen:

1. Genegeerd worden doet pijn omdat het gevoelens van twijfel over jezelf oproept.

Omdat ze niet in staat zijn de motivaties van de ander te begrijpen en de ander ermee te confronteren, zoeken degenen die zich genegeerd voelen bij zichzelf naar de oorzaken van hun ongemak. Dit leidt vaak tot lange mentale overpeinzingen die resulteren in een slecht oordeel over jezelf. Je voelt je nutteloos, irrelevant en elke vorm van liefde onwaardig.

Anders is het wanneer we discussiëren, want dan hebben we de mogelijkheid om het probleem onder ogen te zien, het te herkennen en er samen aan te werken om het op te lossen.

Advertisement
Pexels

Pexels

2. Genegeerd worden doet pijn omdat je geen controle hebt over de situatie.

Als je apathisch wordt behandeld en niets wat je zegt of doet een echt verschil maakt, voel je je verloren. Het gevoel is dat je geen controle hebt over de dingen die om je heen gebeuren.

Je bent er, je ziet wat er gebeurt, maar je kunt er niets aan veranderen. Je wordt de mogelijkheid ontnomen om je stem te gebruiken en je mening te uiten. Dit vergroot alleen je gevoelens van onzekerheid en schaadt je eigen zelfbeeld.

Aan de andere kant is elke discussie een vorm van dialoog. Het vertegenwoordigt een gedachtewisseling, wat betekent dat beide partijen de mogelijkheid hebben om hun standpunten kenbaar te maken.

3. Als je genegeerd wordt, voel je je waardeloos.

Wanneer iedereen om je heen doet alsof je er niet toe doet, begin je onvermijdelijk je waarde in twijfel te trekken. Het gebeurt ook als het het oordeel van zomaar iemand is, maar het is veel erger als dit gedrag wordt uitgedrukt door een persoon wiens mening belangrijk voor je is.

Vervreemding zorgt ervoor dat je je pijnlijk onbeduidend voelt alsof je nooit van waarde bent geweest voor degenen die er nu voor hebben gekozen je te negeren. Dit maakt je hele realiteit kapot en zorgt ervoor dat je je gevoel voor jezelf verliest.

Omgekeerd, als je ergens ruzie over maakt, is je mening van belang. Je woorden zijn zinvol omdat ze waarde toevoegen aan het gesprek. Je perspectief helpt het probleem op te lossen in vergelijking met de standpunten van de persoon met wie je discussieert.

Het verschil is enorm.

Advertisement