30 dagen junkfood eten voor een experiment: de gevolgen voor de hersenen

Janine image
door Janine

24 November 2021

30 dagen junkfood eten voor een experiment: de gevolgen voor de hersenen
Advertisement

Het is algemeen bekend dat junkfood slecht voor je is. Het is geen toeval dat het "junkfood" wordt genoemd. Welke voedingsmiddelen vallen in de categorie junkfood? Ongetwijfeld de industriële voedingsmiddelen die worden bewerkt, snacks, fastfood, verpakte en diepgevroren producten. Deze voedingsmiddelen hebben in feite een hoge calorie-inname, maar een lage inname van voedingsstoffen. De calorieën die we via deze voedingsmiddelen binnenkrijgen, zijn geen gezonde calorieën, maar de meeste zijn afkomstig van suikers en vetten van dierlijke oorsprong: de inname van een grote hoeveelheid industrieel voedsel is schadelijk voor onze lichamelijke gezondheid, maar niet alleen. Uit een experiment blijkt dat het eten van te veel junkfood ook onze hersenen aantast.

via BBC

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Wat gebeurt er met ons lichaam als we lange tijd een dieet volgen op basis van junkfood? Deze vraag stelde de Engelse arts Chris van Tulleken zichzelf. In plaats van experimenten uit te voeren met andere mensen, besloot hij echter de gevolgen van een ongezond voedingspatroon zelf te ervaren. De arts onderging dit experiment gedurende 30 dagen. Hij besloot zijn dieet als volgt in te delen: 80% van zijn dieet bestond uit junkfood, de overige 20% uit gezonde voeding. Wat merkte hij na deze 30 dagen?

Ten eerste waren er enkele opmerkelijke veranderingen vanuit fysiek oogpunt: na een paar dagen merkte Chris een toename van de honger op - vergelijkbaar met aanvallen van voedselonthouding - constipatie, gebrek aan slaap, zeer vertraagde reflexen. De arts zei: "Ik voelde me tien jaar ouder, maar realiseerde me niet dat het allemaal door het eten kwam, totdat ik stopte met het volgen van het dieet." In vier weken tijd nam zijn gewicht toe met 6,5 kg. De arts voerde ook uitgebreide tests uit, waaruit bleek dat zijn vetmassa-index met 2% was gestegen, terwijl bloedonderzoek onevenwichtigheden in het hongerhormoon aan het licht bracht.

Advertisement
flickr

flickr

Maar de hersenen hebben de belangrijkste gevolgen ondervonden. De arts onderging een MRI, waaruit bleek hoe in Chris' hersenen verbindingen werden gemaakt tussen hersengebieden die voorheen niets met elkaar te maken hadden. Na 30 dagen onjuiste voeding is er een verbinding gemaakt tussen het gebied van de hersenen dat het beloningsmechanisme regelt en het gebied dat repetitief gedrag regelt, wat bijna automatisch werd uitgevoerd. Chris' brein begon om voedsel te vragen, hoewel hij het fysiek niet nodig had, alleen als beloning en om beloond te worden. Deze veranderingen in de hersenen zijn niet blijvend, maar hebben wel aanleiding gegeven tot een reflectie: als slechts 30 dagen ongereguleerd eten deze gevolgen kan hebben in de hersenen van een volwassen man, wat kan dan een jarenlang aanhoudende slechte voeding veroorzaken bij jonge hersenen met een brein dat in ontwikkeling is?

Advertisement