Heb je een onstuitbare trek in zoetigheid? Het kan betekenen dat je niet goed of genoeg slaapt

Janine image
door Janine

08 November 2021

Heb je een onstuitbare trek in zoetigheid? Het kan betekenen dat je niet goed of genoeg slaapt
Advertisement

Er zijn genoegens in het leven die soms gewoon onmisbaar lijken. Eten is daar een van, en voor velen is het echt moeilijk om ondanks de inspanningen iets lekkers of een bepaalde hoeveelheid voedsel op te geven. Snoep speelt daarbij zeker een bijzondere rol. Momenten van trek en zoete verlangens zijn in feite vaak verleidingen die je niet kunt weerstaan, zozeer zelfs dat er mensen zijn die gewoon niet zonder kunnen.

Grensgevallen? Niet echt, want volgens de studie waarover we je gaan vertellen, is een onstuitbaar verlangen naar zoetigheid misschien niet alleen een "symptoom" van gulzigheid. Integendeel, het zou in verband kunnen worden gebracht met een ander probleem dat ons psycho-fysieke welzijn aantast, en dat er schijnbaar niets mee te maken heeft: de kwaliteit van slaap.

via CNN

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Wat heeft slapen met snoep te maken? Op het eerste gezicht weinig of niets, en toch is dit niet het geval. Een studie van het Irving Medical Center van de Columbia University, gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association, stelt in feite dat overmatige consumptie van snoep en vet voedsel naar alle waarschijnlijkheid verband houdt met een slechte slaapkwaliteit.

Door de voedingspatronen van zo'n 500 vrouwen tussen 20 en 76 jaar die deelnamen aan het onderzoek te analyseren en deze in verband te brengen met hun slaapgewoonten, ontdekten de Amerikaanse onderzoekers dat degenen onder hen die 's nachts slecht hadden uitgeslapen, veel meer geneigd waren om meer dan normale hoeveelheden snoep te eten. Hetzelfde, opnieuw volgens wat werd gerapporteerd, zou gelden voor mensen die aan slapeloosheid leden.

Degenen die niet goed sliepen, kregen daarom 500 tot 800 calorieën meer binnen, meer dan elke aanbevolen dagelijkse dosis van verzadigde vetten, toegevoegde suikers en zelfs cafeïne, en tegelijkertijd een tekort aan vezels en volle granen. Maar waarom hangt slecht slapen samen met een ongezond voedingspatroon?

Advertisement
Annie Spratt/Unsplash - Not the actual photo

Annie Spratt/Unsplash - Not the actual photo

Volgens Brooke Aggarwal, senior auteur van de studie, "kunnen onze hormonen honger stimuleren als we slaapgebrek hebben of niet goed kunnen slapen." Slapeloosheid kan ook de hippocampus aantasten, het hersengebied dat de voedselinname regelt. Zo kan minder slaap leiden tot minder rationele en meer impulsieve beslissingen. "Als we moe zijn, worden we meer gedreven door emoties", voegde Dr. Maya Adam eraan toe, en verklaarde in feite de keuze voor meer voldoening gevende voedingsmiddelen vanuit het oogpunt van smaak en zoetigheid.

Het is niet moeilijk voor te stellen hoe dit alles kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, diabetes of obesitas. "Onze studie benadrukt het belang van slaap van goede kwaliteit voor gewichtsbeheersing en voor de preventie van hartziekten".

Kortom, hoewel we allemaal wel eens van een zoet tussendoortje hebben genoten, mogen we nooit vergeten hoe belangrijk het is om goed te slapen. Soms lijkt slaap voor ons een bijna secundair aspect in het leven, misschien zelfs te verwaarlozen, maar dat is het niet. Integendeel: het is een fundamenteel hulpmiddel om gezond te blijven!

Advertisement