De granaatappel: de energieke vrucht die rijk is aan antioxidanten die de bloedstroom verbetert

Janine image
door Janine

16 Oktober 2019

De granaatappel: de energieke vrucht die rijk is aan antioxidanten die de bloedstroom verbetert
Advertisement

De granaatappel is de vrucht van de gelijknamige boom. Bekend sinds de oudheid, is het een product dat voorkomt in Midden-Oosterse gewassen, van Iran tot de Himalaya, en het mediterrane struikgewas. Vanwege zijn eigenschappen (het is rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten) werd het al door de oude Perzen beschouwd als een soort wondermiddel voor elke kwaal. Dit zijn alle gunstige effecten die de granaatappel voor ons lichaam kan hebben.

via Health Line

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Antioxidant

De granaatappel is rijk aan punicalagins en Punischzuur. Punicalagin en Punischzuur zijn enkele van de meest bruikbare antioxidanten. Antioxidanten kunnen LDL-cholesterol (slecht) verlagen en hart- en vaatziekten voorkomen. Een 4 weken durende studie op 51 mensen met hoge niveaus van triglyceriden, bijvoorbeeld, toonde aan dat de granaatappel triglyceriden vermindert en de HDL-triglyceriden verhouding verbetert. Een andere studie onderzocht de effecten van granaatappelsap bij mensen met hypercholesterolemie. Er werden aanzienlijke verminderingen van LDL-cholesterol gemeld. Er is ook aangetoond dat granaatappelsap LDL-cholesteroldeeltjes beschermt tegen oxidatie, een van de redenen die tot hartaandoeningen leidt. Ten slotte concludeerde een onderzoeksanalyse dat granaatappelsap hypertensie vermindert.

Ontstekkingsremmend

Veel ziekten zijn het gevolg van chronische ontstekingen. Darmkanker is daar één van. Granaatappelsap heeft aangetoond dat het de ontsteking van het spijsverteringskanaal vermindert. Dit betekent dat het deze aandoeningen kan verlichten en een krachtige bondgenoot kan zijn bij de preventie van darmkanker.

Prostaatkanker

Een van de meest gebruikte markers om het mogelijke ontstaan van prostaatkanker te diagnosticeren is de toename van PSA. Er is ontdekt dat het eten van granaatappel de toename van PSA vertraagt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Borstkanker

De granaatappel zou ook de proliferatie van borstkanker af kunnen remmen. Dit soort onderzoek staat echter nog in de kinderschoenen.

Artritis

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kan de granaatappel het begin van artritis voorkomen of een geldig hulpmiddel bij therapie zijn. Het onderzoek is momenteel echter alleen beperkt tot studies op dieren.

Erectiestoornissen

Dankzij zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen verbetert de granaatappel de bloedcirculatie. Een studie toonde aan dat het dagelijks innemen van significante doses granaatappelsap de bloedstroom en de erectiele respons bij konijnen verhoogde.

Schimmels en bacteriën

Het gebruik van de granaatappel is nuttig gebleken bij de bestrijding van sommige schimmels (bijvoorbeeld Candida albicans) en is een geldig hulpmiddel tegen parodontitis, gingivitis en stomatitis.

Neuropathieën

Uit een onderzoek onder 28 ouderen met geheugenstoornissen bleek dat 237 ml granaatappelsap per dag het verbale en visuele geheugen verbeterde. Bovendien tonen onderzoeken op muizen aan dat granaatappel de ziekte van Alzheimer kan helpen bestrijden.

Diabetes type 2

De granaatappel kan de bloedsuikerspiegel verlagen.

Lichamelijke activiteit

Een studie van 19 atleten die op een loopband liepen, toonde aan dat één gram granaatappel extract 30 minuten vóór het sporten de bloedstroom verbeterde, het begin van vermoeidheid vertraagde en de efficiëntie van de oefening verhoogde.

We herinneren je eraan dat dit artikel van algemene aard is en louter ter informatie wordt gepubliceerd. Ze kunnen in geen geval de mening van een arts vervangen.

Advertisement