Honing is een voedingsmiddel dat rijk is aan voedingsstoffen en met tal van voordelen voor de gezondheid

Janine image
door Janine

07 Februari 2020

Honing is een voedingsmiddel dat rijk is aan voedingsstoffen en met tal van voordelen voor de gezondheid
Advertisement

Honing is een product ontwikkeld door bijen, waarvan de consumptie veel voordelen voor ons lichaam biedt. Er zijn ongeveer 300 verschillende soorten honing, waarvan de variëteit afhangt van de nectar van de verschillende bloemen waar de bijen op af gaan. Het is in elk geval een uiterst veelzijdig ingrediënt en rijk aan voedingsstoffen, dat zowel in de keuken als in de geneeskunde kan worden gebruikt. Als een vervanging voor geraffineerde suiker presenteert honing zich als een uitstekende bondgenoot in onze keukenkast. Maar laten we vooral kijken wat de voordelen zijn van deze buitengewone grondstof.

via Healthline

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Honing wordt altijd beschouwd als een uitstekende natuurlijke remedie tegen koorts, hoest en verkoudheid. Weet je nog dat voor onze grootmoeders een lepel honing de perfecte remedie was voor elke gelegenheid? Laten we zeggen dat ze niet helemaal ongelijk hadden.

Hoogwaardige honing bevat een belangrijk aantal antioxidanten, waaronder organische zuren en fenolverbindingen zoals flavonoïden. Wetenschappers geloven dat de combinatie van deze verbindingen honing zijn antioxiderende kracht geeft. De antioxiderende werking van honing is in verband gebracht met een verminderd risico op hartaanvallen, beroertes en sommige soorten kanker. Bovendien kunnen ze ook de gezondheid van het oog bevorderen.

Indien opgelost in een heerlijke warme en ontspannende kruidenthee, heeft een theelepel honing het vermogen om de slaap te bevorderen en kan het daarom een natuurlijk hulpmiddel zijn tegen milde slapeloosheid.

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

Honing kan ook een natuurlijke remedie voor hoesten zijn, een vrij veel voorkomend probleem, vooral bij kinderen die infecties van de bovenste luchtwegen oplopen. Deze infecties kunnen de slaap en de kwaliteit van leven beïnvloeden; traditionele hoestmedicatie is echter niet altijd effectief en kan bijwerkingen hebben. Interessant is dat honing niet alleen een betere keuze kan zijn, maar ook zeer effectief. Uit één onderzoek bleek zelfs dat honing beter presteerde dan twee veel voorkomende medicijnen tegen hoesten. Een andere studie wees uit dat honing hoestsymptomen verminderde en de slaap beter verbeterde dan hoestmedicatie. Honing mag echter nooit aan kinderen jonger dan één jaar worden gegeven vanwege het risico op botulisme.

Kortom, honing is een gezond alternatief voor witte suiker die we meestal in de keuken gebruiken. Houd er altijd rekening mee dat honing ook veel calorieën bevat en daarom niet in grote hoeveelheden moet worden geconsumeerd. Hoe dan ook, ondanks de duidelijke voordelen van dit voedingsmiddel, adviseren wij je altijd om je arts te raadplegen voor gezondheidsproblemen - dit artikel is niet bedoeld en kan niet worden vervangen door het advies van een expert.

Advertisement