Muziek kan 13 belangrijke emoties oproepen, verzameld door wetenschappers in een interactieve kaart

Janine image
door Janine

07 Februari 2020

Muziek kan 13 belangrijke emoties oproepen, verzameld door wetenschappers in een interactieve kaart
Advertisement

Dat muziek een kunstvorm is die emoties kan opwekken, is iets dat iedereen weet. Weinig andere dingen, wanneer we naar muziek luisteren, slagen erin om ons in een goed humeur te brengen, ons verdrietig of rusteloos te maken. Het is in feite een volkomen normaal en natuurlijk proces.

Buiten persoonlijke smaak is de wetenschap er echter in geslaagd om precies te catalogiseren welke muziek, beter dan vele andere kunsten, erin slaagt om onze gevoelens te ontwaken. Hoe? Via een ongelooflijk interactieve kaart, waarin 13 belangrijke emoties werden verzameld.

via Proceedings of the National Academy of Sciences

Advertisement
berkeley.edu

berkeley.edu

Angst, ontspanning, vreugde, verleiding, triomf, rusteloosheid, verveling, ergernis en meer: onderzoekers van de Universiteit van Berkeley hebben zwart op wit - of, beter gezegd, met een muisklik - de basisemoties gezet, die onze psyche kan ervaren door naar een bepaald nummer te luisteren.

Om dit te doen, interviewden ze meer dan 2500 mensen uit de Verenigde Staten en China, en analyseerden vervolgens hun emotionele reacties op de prikkels, aangeboden door duizenden liedjes van de meest uiteenlopende genres. Van rock tot folk, tot klassiek, jazz, elektronica, experimentele muziek en heavy metal: op de interactieve kaart van Californische wetenschappers ontbreekt praktisch niets.

Advertisement
Pexels

Pexels

Door de muis op een van de "emotionele sferen" te klikken, kun je luisteren naar muziekstukken die die specifieke gevoelens in mensen opwekken. Een echte "muziekbibliotheek", niet op genres, noch op artiesten of albums, maar gebaseerd op emoties. En elk gevoel staat niet op zichzelf, maar kan bij wijze van spreken worden gemengd met andere, door te luisteren naar nummers die halverwege de verschillende sensaties te vinden zijn.

De resultaten van dit originele onderzoek werden gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences en vertegenwoordigen het in kaart brengen van emoties in muziek. Naast het ontdekken en catalogiseren van de gevoelens gerelateerd aan muzikale kunst, was het volgens de auteurs van de studie interessant om de evaluaties van de liedjes van de verschillende gebruikers te ontdekken, op verschillende schalen van positiviteit, negativiteit en andere gevoelens.

Anne Varak/Flickr

Anne Varak/Flickr

Zo bleek, bijvoorbeeld, "Rock the Casbah" van the Clash energiek te zijn, Vivaldi's "Four Seasons" opwindend en "Somewhere over the rainbow" vreugdevol, terwijl de soundtrack van de film Psycho - net zoals de auteur wilde - unaniem angst heeft opgewekt.

Onderzoek heeft aangetoond dat muziek echt een universele taal is, in staat om mensen uit zelfs zeer verschillende contexten te verenigen en samen te brengen. Daarom moet het volgens de auteurs van het onderzoek altijd met respect en aandacht worden beschouwd, en als nuttig worden geacht voor psychologische en psychiatrische therapieën die specifiek zijn bedacht om bepaalde gevoelens op te roepen.

Pixabay

Pixabay

Advertisement