Wie koude rillingen en kippenvel heeft bij het luisteren naar muziek heeft een ander brein dan anderen: de wetenschap bevestigt het - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wie koude rillingen en kippenvel heeft…
Deze jongen stopt met drinken en documenteert de daaropvolgende 3 jaar zijn radicale transformatie

Wie koude rillingen en kippenvel heeft bij het luisteren naar muziek heeft een ander brein dan anderen: de wetenschap bevestigt het

Door Janine
2.015
Advertisement

Muziek is iets dat nauw verbonden is met de menselijke natuur: als we “muziek” als een eenvoudig ritmisch geluid willen beschouwen, kunnen we zeggen dat de eerste muziek die we horen die van het moederhart is die in de baarmoeder weerklinkt, een echte symfonie voor de oren van het ongeboren kind.

Het is niet ongewoon om enthousiast te raken over een lied, stemmingen die veranderen of volledig te worden geabsorbeerd door bijzonder aangename muziek. Soms kun je zelfs rillingen voelen.

En jij, heb je ooit koude rillingen ervaren? Als dat zo is, denken de onderzoekers dat je een heel "speciaal" brein hebt.

foto: pexels

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië hebben ontdekt dat het niet zo vaak voorkomt om rillingen veroorzaakt door muziek te hebben: slechts 50% van de mensen zou "muzikale" reacties ervaren, zoals koude rillingen, een brok in de keel en kippenvel.

Wat echter heel eigenaardig is, is dat mensen die dit soort reacties ervaren, een heel ander brein hebben dan iemand die het helemaal niet ervaart.

De Californische onderzoekers legden de vrijwilligers die een van de hierboven beschreven reacties hadden tijdens het luisteren naar muziek, voor aan een MRI. De resonantie toonde aan dat hun hersenen meer vezels hebben die de auditieve cortex verbinden met de hersengebieden die emoties verwerken, met als resultaat dat de twee hersencomponenten effectiever communiceren.

Bij de effecten van muziek op het menselijk lichaam hebben wetenschappers van elk tijdperk hun vraagtekens gezet, maar het fenomeen van koude rillingen en kippenvel heeft eindelijk een naam gekregen: frisson. Hoewel we nu weten wat aan de basis ligt van frisson - een groter aantal vezelachtige verbindingen tussen hersengebieden - begrijpen wetenschappers nog steeds niet het doel van een dergelijke reactie.

Mensen die spanning en intense emoties ervaren bij het luisteren naar muziek, kunnen zichzelf als “speciaal” beschouwen: een ander onderzoek heeft aangetoond dat deze mensen meer open staan voor nieuwe ervaringen, en een hoger niveau van intelligentie, creativiteit en nieuwsgierigheid hebben.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt